Доступність посилання

ТОП новини

Слідство у справі терактів


Слідство у справі терактів

Прага, 5 жовтня 2001 – Представники розвідувальних служб США, посилаючись на зібрані у Сполучених Штатах і в інших країнах дані, заявляють про те, що терористи Бін Лядена готують нові атаки проти американських об’єктів. Тим часом конгрес США закінчує обговорення законопроекту, який мав би допомогти правоохоронним органам посилити боротьбу проти тероризму.

На думку деяких представників Центрального розвідувального управління і Федерального бюро розслідувань, хоча деякі дані, зібрані на території США, у Великобританії, в Німеччині, Афганістані та Пакистані, можуть бути надто загальникові або неакуратні, то все ж таки вони свідчать про плани нових терористичних актів. Інші представники розвідувальних служб висловлюють впевненість у підготовці нових терактів і закликають до вжиття радикальних запобіжних заходів. Посилаючись на виступи під час четвергового бріфінґу у конгресі США, журналісти цитують Річарда Шелбі, члена сенатського комітету, який займається розвідувальними службами. На думку Шелбі, слід рахуватися з тим, що нові терористичні акти так чи інакше можуть статися.

Із подібними пересторогами виступило також міністерство юстиції США. У зв’язку з цим міністр юстиції Ешкрофт закликав якнайшвидше вдосконалити американське законодавство в боротьбі з тероризмом. За його словами, палата представників конгресу США і сенат закінчують працю над новим законом, який включатиме положення, що полегшать працю правоохоронних служб. Серед іншого буде спрощена система видавання судових дозволів для підслуховування і стеження за особами, запідозреними в терористичній діяльності.

У четвер на бріфінґу виступив також директор Федерального бюро розслідувань Мюллер, який повідомив серед іншого, що від часу терористичних актів у Нью-Йорку і Вашінгтоні ФБР отримало понад 250 тисяч телефонних дзвінків від населення з інформацією, яка могла б допомогти в розслідуванні недавніх терактів.

Досі, згідно з найновішими даними, у США й інших країнах заарештовано 150 осіб, запідозрених у пов’язанні з мережею Бін Лядена і в терористичній діяльності. Представники слідства в четвер повідомили також, що люди Бін Лядена в різних країнах для комунікації послуговуються переважно інтернетом, вживаючи системи кодів. Журналісти наводять серед іншого повідомлення французьких правоохоронних органів, які захопили книжку кодів в одного із заарештованих терористів, що був пов’язаний з мережею Бін Лядена і причетний до терористичних атак в Нью-Йорку і Вашінгтоні.

Тим часом, згідно з останнім повідомленням із британських урядових джерел, принаймні троє із 19-ти терористів, що захопили літаки і здійснили терористичні атаки у США, були зв’язані з мережею Бін Лядена, а один з них займався організацією терористичних актів проти американських посольств у Кенії і Танзанії і проти американського військового корабля в Адені в жовтні минулого року.

Із Італії і Франції теж надійшли дані про підготовку терористами нині відвернених ударів по американських посольствах.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG