Доступність посилання

ТОП новини

Аль-Каеда наперед відповіла на спрямовані проти неї удари й пригрозила подальшим терором


Аль-Каеда наперед відповіла на спрямовані проти неї удари й пригрозила подальшим терором

Прага, 8 жовтня 2001 — Свою відповідь на початок воєнної протитерористичної операції дав і головний підозрюваний в організації терактів проти США Осама бин Лядин — хоча вочевидь підготував її заздалегідь.

Запис виступів Осами бин Лядина й його найближчих помічників передав через якийсь час після початку ударів по базах терористів і талібів в Афганістані арабський телеканал Аль-Джазіра.

Вони оголосили, що протистояння почалося і що як ніколи високо піднято знамено, що оголошує джигад проти євреїв і християн, проти американців.

Почалася вирішальна війна між вірою й невірою, проголосив речник організації Аль-Каеда Сулайман Абу Гайт, який виступив у записі поруч із Осамою бин Лядином та одним із його найперших заступників Айманом аз-Завахрі. Тепер кожен має вибрати, на якому він боці — а їх тільки два, третього немає: або обираєте стати на бік віри, або на бік невіри.

Формулювання дуже схожі на слова президента США Джорджа Буша — але поняття підмінені. Америка говорить про розподіл світу на демократичну цивілізацію і терористів та їхніх прихильників, які прагнуть знищити демократію — незалежно від релігії чи національності. Аль-Каеда поділяє інакше — на «вірних», під якими мається на увазі невпинний фанатизм екстремального ісламу, і «невірних», яких відразу ж і конкретизує: це євреї і християни, а в першу чергу американці.

Тепер, заявив сам Осама бин Лядин, «кожен мусульманин має повстати на захист своєї релігії». І знову підміна понять: США вже не вперше наголошують, що не іслам є їхнім ворогом — але цього не чують екстремісти, які саме себе вважають носіями найвищої ісламської справедливості й порядку. Вони готові продовжувати свою чорну справу.

«Америці я скажу лише кілька слів, – заявив Осама бин Лядин, який ніяк не може змиритися з тим, що американські війська стоять на Аравійському півострові і що досі не вирішено палестинське питання — додамо, чималою мірою через його тамтешніх однодумців. – Клянуся Аллахом, що Америка й американський народ хай і не думають жити в мирі, доки мир не запанує в Палестині й поки армії невірних не відійдуть із землі (пророка) Мохаммада… Аллах великий! Слава ісламові!» – закінчив Осама бин Лядин свій професійно знятий телевиступ — який, зазначають спостерігачі, був підготований заздалегідь, до початку нинішньої операції, хоча б тому, що знято його було вдень, удари ж розпочалися за місцевим часом пізнім вечором.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG