Доступність посилання

ТОП новини

Кримські мусульмани підтримують США


Кримські мусульмани підтримують США

Симферополь, 8 жовтня 2001 - В Криму мешкає найбільша в Україні мусульманська громада. Тут понад 300 тисяч осіб сповідують Іслам. Це переважно кримські татари – мусульмани-суніти. Тож думка лідера Меджлісу кримськотатарського народу, відомого в минулому дисидента, а нині – народного депутата України – Мустафи Джемілєва щодо військової кампанії, що розпочалася в Афганістані, як і думка інших лідерів мусульман Криму є досить цікавою.

Лідер Меджлісу кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв із розумінням ставиться до військової акції, яку в неділю розпочали американські і британські сили в Афганістані. Про це він сьогодні заявив в інтерв’ю Радіо “Свобода” у Симферополі. За словами Мустафи Джемілєва, дії США та їхніх союзників не можуть розглядатися як якийсь конфлікт між мусульманським і християнським світами. (*) “Мова йде про колективні дії проти бандитів, які вчинили жахливий злочин проти мирного населення, завдали величезну шкоду такій демократичній країні, як Сполучені Штати Америки,” – каже Мустафа Джемілєв.

Лідер Меджлісу має своє - специфічне ставлення до Афганістану. (*) “Я далеко не байдужий до подій в Афганістані, бо у 1984 році, коли мене судив радянський суд, одним із головних пунктів обвинувачення було те, що я виступав проти радянського вторгнення в Афганістан. Тепер ситуація радикально інша. Американці довго намагалися вирішити проблему видачі бін Ладена мирним шляхом і сьогодні удари американських і британських сил по Афганістану цілком виправдані”.

Пан Джемілєв також вважає, що до антитерористичної операції мають приєднатися мусульманські держави, оскільки терористи бін Ладена завдали по Ісламу нищівного удару. (*) “Взагалі, якщо брати ту шкоду, яку бін Ладен завдав із своїми підручними, то найбільше постраждав ісламський світ. Було б більш доцільно для взаєморозуміння між християнами і мусульманам, щоб рішення про знищення терористів ухвалила Організація Ісламської Конференції. Оскільки цього не відбулося, то мусульмани мають бути вдячними Сполученим Штатам, за те, що вони роблять ту справу, яку мусили б робити ми самі.” – вважає Мустафа Джемілєв.

Тим часом Муфтій мусульман Криму Аджи Нуралі Аблаєв заявив в інтерв’ю радіо “Свобода”, що він із своїми вірними в Криму молиться за те, щоб зло тероризму було покаране і при цьому постраждало якнайменше невинних людей – мирних мусульман Афганістану.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG