Доступність посилання

ТОП новини

В Криму можуть з’явитися біженці з Узбекистану


В Криму можуть з’явитися біженці з Узбекистану

Симферополь, 10 жовтня 2001 - В середу симферопольська газета “Кримское врємя” з посиланням на заступника Євпаторійського міського голови повідомила, що місцеві власті очікують великий наплив біженців з Узбекистану. Того ж дня голова Республіканського комітету Криму у справах депортованих громадян Едіп Гафаров в інтерв’ю Радіо “Свобода” заявив, що уже найближчим часом до Криму з Узбекистану може прибути до 30 тисяч біженців-кримських татар.

За різними даними зараз в Центральній Азії мешкає від 150 до 200 тисяч раніше депортованих кримських татар, переважна більшість з них – це громадяни Узбекистану. Причому, компактно живуть кримські татари у містах Андижан, Самарканд і Чирчик. Саме там розташовані узбецькі військові бази, по яким у відповідь на військові акції з території Узбекистану американських сил можуть вдарити таліби. Каже голова Республіканського комітету Криму у справах депортованих громадян Едіп Гафаров:

– У зв’язку з подіями в Афганістані і загалом в Середній Азії - до кримського уряду почала надходити велика кількість телефонних дзвінків від раніше депортованих кримських татар. Люди стурбовані можливістю перекидання війни на територію Узбекистану і висловлюють намір негайно прибути на свою історичну батьківщину – в Крим.

За словами пана Гафарова, кримський уряд готує низку заходів для того, щоб зменшити негативні наслідки масового повернення раніше депортованих осіб:

– Ми зараз готуємо детальну аналітичну довідку на ім’я голови Ради міністрів Криму Валерія Горбатова. У ній будуть наші пропозиції про те, які першочергові заходи слід вжити кримському урядові, щоб розмістити людей. Вже зараз на місцях готуються гуртожитки та необхідна інфраструктура, - каже Едіп Гафаров. За його словами, нині в Узбекистані мешкає майже 10 тисяч українських громадян кримськотатарської національності, які за першої можливості намагатимуться покинути небезпечні райони. Загалом, за оцінками фахівців Рескому з проблем депортованих громадян, уже найближчим часом до Криму з Узбекистану може прибути до 30 тисяч біженців-кримських татар. І тоді уряд автономії може зіткнутися з чималими як соціальними, так і політичними проблемами.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG