Доступність посилання

ТОП новини

Корупція не менше лихо аніж тероризм


Корупція не менше лихо аніж тероризм

Прага, 10 жовтня 2001 – У середньому близько половини обивателів багатьох країн Центральної Європи, як свідчать опитування міжнародного агенства ҐФК, вважають хабар складовою частиною свого повсякденного життя. Учасники десятого міжнародного антикорупційного форуму, що відкрився 8 жовтня у Празі, вважають хабарництво і підкуп одним з найнебезпечніших зол суспільства.

Учасники міжнародної конференції по боротьбі з корупцією у чеській столиці ознайомилися з результатами опитування громадян в одинадцяти країнах Центральної Європи, що його проводило міжнародне агенство ҐФК за дорученням організаторів десятого антикорупційного форму з Транспаренсі Інтернешнел. Представник ҐФК Павел Фріч повідомив, що більшість обивателів з одинадцяти країн реґіону вважають свої держави зкорумпованими. Понад третина опитаних відповіли, що не повідомляли б поліцію про факти хабарництва, якби стали їх свідками. Наслідки першого міжнародного опитування аґентури ҐФК багато оглядачів називають шокуючими.

Посудіть самі, неухильно падає віра людей у те, що їхні держави можуть ефективно боротися з корупцією. До опитування аґентури було залучено близько 12 тисяч громадян з Чехії, Словаччини, Польщі, Угорщини, Словенії, Хорватії, Болгарії, Румунії, України, Росії та Австрії. Поширення корупції в згаданих країнах аналітик ҐФК Павел Фріч назвав не те що значним але навіть загрожуючим…Хабаря ніколи не давали лише чотири пятих австрійців і три четвертих хорватів. В Чехії до цього не вдавалося 65 відсотків громадян. В Словаччині і Румунії ніколи не підплачували лише дві п’ятих громадян. Половина словаків вважають хабар невідворотною частиною свого повсяденного життя, до такого ставлення схильні більше як третина українців, 25 відсотків чехів. Найменше акцептують хабарництво словенці та австрійці, де до необхідності хабаря схильні лише сім відсотків опитаних. Так що першу трійку прихильників хабарництва як необхідності для виживання серед одинадцяти згаданих країн утворюють громадяни України, Словачини і Чехії.

Керівник чеської філії Транспаренсі Інтернешнел Міхал Буріан зауважив на антикорупційному форумі у Празі, що не всі громадяни схильні відповідати на подібні опитування відкрито і признати себе учасниками корупції. Тим не менше, опитування аґентури ҐФК свідчить, що 80 відсотків українців, росіян, словаків і хорватів вважають свої держави зкорумпованими. В Чехії так думають понад половина громадян. 25 відсотків опитаних з 11 країн Європи вважають, що найбільше хабарів осідає в системі охорони здоров’я, потім в урядових структурах, а відтак в органах юстиції і поліції. П’ята частина чехів переконана, що ситуація з корупцією найгірша в державній владі. Особливо занепокоєні становищем з корупцією в Європейській комісії щодо тих країн, котрі незабаром поповнять ряди членів ЄС.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG