Доступність посилання

ТОП новини

11-го жовтня минає місяць від терактів у Сполучених Штатах


11-го жовтня минає місяць від терактів у Сполучених Штатах

Прага, 10 жовтня ― Сьогодні (11 жовтня) минає місяць від скоєння найжорстокішого терористичного акту в історії людства. 6 з половиною тисяч людей загинуло 11 вересня, коли літаки з терористами-самогубцями було спрямовано на Нью-Йорк та Вашингтон. Ця подія змінила не лише ментальність пересічного американця, а й стиль життя, особливо в Нью-Йорку, який завжди вважався світовою столицею культури й туризму.

Через місяць після зруйнування Всесвітнього Торгівельного Центру в Нью-Йорку, нью-йоркці щоранку прокидаються в місті, яке вже ніколи не буде таким, як раніше. Нагромадження металобрухту й згорілого сміття, рештки каркасу, - все це до 11 вересня було 110-ти поверховим хмарочосом, а зараз нагадує знесений квартал. І лише уїдливий запах диму, що просочується крізь гору сміття нагадує мешканцям Манхеттена, що їхня рана ще кровить.

Потрібно буде ще місяці, а то й роки лише, аби розчистити місце традегії. Не залишилося й сподівання на те, що понад 4 з половиною тисячі людей, що пропали без вісти, ще живі, хоча рятувальні служби працюють на місці трагедії вдень і вночі. За це час знайдено лише 417 тіл, з низ 366 ідентифіковані. У намаганні ідентифікувати загиблих людей поліція ретельно обстежує рештки тіл у пошуках особливих прикмет, татуювання або інших відзнак. По цілому Нью-Йорку можна побачити і почути безкінечні церемонії поховання і жалобні літургії. Лише минулими вихідними відбулося 30 панахид за трьохстами пожежниками, ще десятки плануються на наступну неділю. Понад тисячу родин звернулися за свідоцтвами про смерть своїх рідних, хоча тіла ще досі не знайдено. Деякі ще сподіваються на диво і моляться за видужання тисячів поранених, які досі перебувають в лікарнях.

Сьогодні мільйони Нью-Йоркців поступово пристосовуються до посилених заходів безпеки: поліцейського контролю, вартування військовими вокзалів і летовищ, мостів та тонелів. Статуя Свободи і цілий острів Еліс Айленд поки що закрито для відвідувачів, навколо нього курсують озброєні катери, а пасажирські перевезення у Нью-йоркській затоці досі заборонено. Мер міста Руді Джуліані попередив мешканців, що вони повинні навчитися жити з такими обмеженнями, бо це вже на довгі роки. Через загрозу хімічної атаки, особливо після виявлення на Флориді 2 випадків “сибірки”, багато нью-йоркців віддають перевагу наземному транспорту, уникаючи подорожей метро, а багато хто воліє ходити пішки – так безпечніше.

Експерти підрахували, що теракт коштуватиме Нью-Йорку 105 мільярдів доларів: відбудова Всесвітнього Торгівельного Центру обійдеться у 8 з половиною мільярдів, а ще близько одного мільярда потребуватиме реконструкція метро.

Але все ж таки, попри сумні події місячної давності, Нью-Йорк поступово повертає собі образ найпривабливішого міста світу. Понеділковий вечір у найпрестижнішому концертному залі Нью-Йорка - Карнеґі Голл - був вечором комедії, і на ньому лунали анекдоти про Бін Ладена.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG