Доступність посилання

ТОП новини

Співпраця України з Іраком в контексті міжнародної анти-терористичної кампанії


Співпраця України з Іраком в контексті міжнародної анти-терористичної кампанії

Прага, 11 жовтня 2001 ― Як ми вже повідомляли, Сполучені Штати Америки заявили, що вони залишають за собою право завдати ударів по інших країнах, котрі підтримують тероризм. Військові оглядачі не виключають, що американського удару може зазнати Ірак, де режим Саддама Хусейна, на думку американців, проводить агресивну щодо демократичних країн політику. В контексті можливих бомбардувань Баґдада, чи зміниться політика України щодо Іраку?

Ірак, що має найбільші після Саудівської Аравії поклади нафти, є надзвичайно привабливою країною для торгівлі, але торгівлі у майбутньому. Аби привести до ладу своє господарство, виснажене агенсивним режимом Саддаму, також у майбутньому ця країна потребуватиме колосальних інвестицій в економіку, матиме попит на міжнародних експертів. Іншими словами іракський ринок привабливий, прибутковий і перспективний, і це добре розуміє Україна, яка певною мірою розраховує на майбутнє і прагне тісніше співпрацювати з Іраком. Інша справа, що така співпраця, за нинішньої міжнародної ситуації, може неадекватно сприйматися союзниками України по анти-терористичній коаліції.

Якщо припустити можливість атаки США і НАТО на Ірак, чи слід Україні переглянути свої взаємини з Баґдадом? Офіційна позиція України полягає в тому, що слід якомога швидше від воєнних дій перейти до мирного вирішення конфліктів.

Директор українського Центру Близькосхідних досліджень Ігор Семиволос вважає, що контакти з Іраком слід вітати і що взагалі політика-це політика, а економічні інтереси – окрема справа. На запитання Радіо Свобода, чи позначаться можливі воєнні операції проти Баґдада на стосунках України з Іраком, Ігор Семиволос сказав: “Звичайно, на Україні позначаться можливі військові акції проти Іраку.” На запитання, чи можливий тиск з боку Америки на Україна, аби та припила співпрацю з Іраком, Ігор Семоволос відповів: “Україна виконує санкції ООН щодо співпраці з Іраком. Жодних підстав говорити про те, що Україна якимось чином їх порушує ми не можемо. Там, де це дозволено, ми повинні виходити зі своїх власних національних інтересів, не з інтересів інших країн, навіть якщо вони – наші союзники. Якщо відбудеться агресія проти Іраку з боку міжнародної анти-терористичної коаліції, Україна в першу чергу повинна мати чіткі пояснення цього нападу.

Принаймні зараз невеличкі контакти й економічні зв’язки України з Іраком лише вітаються, якщо вони ідуть на користь України та Іраку. Як на мене, то слід виходити з того, що політика – є політикою, а економіка – є економікою. І кроки Україна повинна робити в тому напрямку, щоб політика не заважали економічній співпраці.”

Цілком протилежної думки на цю проблему дотримується колишній посол Сполучених Штатів у Баґдаді, а нині директор Іракської служби Радіо Свобода Девід Н’ютон. У випадку з Іраком він вважає помилкою відділяти політику від економіки. Хоча економічні інтереси України в Іраку йому цілком зрозумілі, але зараз на Ірак накладено економічні санкції. Він ставить під сумнів, що Україна має можливість вести легальну торгівлю з Іраком в рамках програми ООН “Нафта в обмін на харчі”, оскільки Київ не імпортує іракської нафти. Далі Девід Н’ютон: “Я не певен, що саме за нинішніх обставин Україна може продавати Іраку крім військової техніки. Іракська армія озброєна старою радянською технікою, а запасні частини до неї можна придбати лише в країнах колишнього Радянського Союзу”.

Українські офіційні джерела наполягають на тому, що Україна не порушує санкцій ООН. Вона купує іракську нафту, але не імпортує її, а перепродає, оскільки поки що не має можливостей її переробляти. Наскільки це відповідає дозволеним Радою Безпеки ООН правилами торгівлі, нехай визначають експерти, але більшість українських дипломатів говорять, що Україна у будь-якому випадку сподівається на швидке завершення анти-терористичних операцій і оптимістично дивиться на майбутню співпрацю з Іраком.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG