Доступність посилання

ТОП новини

Саудівська Аравія відмовилася прийняти прем’єр-міністра Великобританії Тоні Блера


Саудівська Аравія відмовилася прийняти прем’єр-міністра Великобританії Тоні Блера

Лондон, 12 жовтня 2001 ― Дипломатична місія британського прем’єр-міністра Тоні Блера, що має на меті забезпечити міжнародну підтримку кампанії проти тероризму, зіштовхнулася зі складнощами, коли одна із ключових близькосхідних країн - Саудівська Аравія – відмовилася його прийняти.

Тоні Блер визнав, що міжнародна антитерористична коаліція наразі програє пропагандистську війну на Близькому Сході, коли у четвер його відмовився прийняти офіційний Ер-Ріяд. Саудівська Аравія мала стати останнім пунктом «човникової дипломатії» Тоні Блера. Протягом двох тижнів для забезпечення підтримки коаліції він відвідав Росію, Пакистан, Індію, Оман та Єгипет. Проте, після початку ударів по Афганістану саудівці сказали провідникові Великобританії, що є головним союзником США у цій кампанії, що його приїзд був би невчасним.

Згідно з саудівською газетою «Ашарк-аль-Ассад», що виходить у Лондоні, коронний принц Абдулла, сказав панові Блеру невдовзі по тому, як той вирушив в останню поїздку на Близький Схід, що становище є занадто чутливим для його візиту. Британські джерела повідомили, що робляться зусилля для того, аби знайти нову дату для відвідин прем’єром Ер-Ріяда.

Дипломатичний конфуз з Саудівською Аравією співпав у часі з визнанням Тоні Блером того, що коаліція має робити більше, аби завоювати серця і уми арабського світу. Виступаючи у Каїрі, він наголосив на тому, що, як він сам, так і президент США Д. Буш сповнені рішучості дати новий імпульс мирному процесу на Близькому Сході.

Після переговорів з президентом Єгипту Хосні Мубараком Тоні Блер заявив, що процес слід відновити, щоб не могли з’являтися покоління людей, які використовують палестинську справу, як виправдання тероризму. А пан Мубарак додав, що поки не врегульовано ізраїльсько-палестинський конфлікт на нашій планеті не буде безпеки і в майбутньому.

Раніше у літаку з Оману до Єгипт, пан Блер відкрив новий фронт пропагандивної війни проти Усами бін Ладена, заявивши, що той хотів би нав’язати крайні режими, на кшталт талібанівського, на решту країн мусульманського світу. «Якби люди це усвідомили, їх би охопив жах», - зазначив він.

Пан Блер зазначив, що західні медіа мають збільшити свій вплив у кампанії за завоювання громадської думки у мусульманському і арабському світах. Він сказав, що важливо нагадувати мусульманам, що акція НАТО у Косові була втручанням з метою допомогти мусульманам, яких переслідував християнський уряд.

У Каїрі британський прем’єр заявив, що метою терористів було не лише знищити тисячі невинних людей, але і запустити механізм, який розділив би арабський і західний світи, іслам та інші релігії. «Вам не вдасться нас роз’єднати, ми знаємо вашу гру», - заявив Тоні Блер.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG