Доступність посилання

ТОП новини

Афганістан – відплатна акція


Афганістан – відплатна акція

Прага, 12 жовтня 2001 – Уночі на п’ятницю, тобто п’яту ніч підряд американська авіація бомбардувала воєнні цілі в Афганістані. Військові представники не виключають пізнішого розміщення на території Афганістану сухопутних сил союзників. Тим часом у Пакистані відбуваються масові демонстрації на підтримку талібану і жорстокі сутички демонстрантів із поліцією.

Протягом останньої ночі прицільним ракетним і повітряним вогнем знищено низку військових та адміністративних будинків у Кабулі, зокрема комплекс військової академії. Підірвано також склад боєприпасів неподалік від афганської столиці. Знову збомбардованo цілі неподалік від Кандагара, Джелалабада і Мазар-і-Шаріфа. За повідомленнями командування воєнною операцією, ударів зазнали 40 цілей у кількох афганських містах. Проте, як заявив міністр оборони США Рамсфельд, у розпорядженні талібів все ще залишаються військові вертольоти, винищувачі МІҐ радянського виробництва і ракети «стінґер» американського виробництва, які представляють серйозну загрозу американським літакам.

Військові представники не виключають, що бомбардування військових об’єктів в Афганістані можуть тривати до наступного літа. Умовою припинення відплатної акції в Афганістані президент Буш поставив видання саудівського терориста Бін Лядена, звинуваченого в організуванні терористичних актів у Нью-Йорку і Вашінгтоні місяць тому.

Тим часом, згідно з повідомленнями інформаційного агентства режиму талібан, в перебігу останньої серії бомбардувань загинуло принаймні 140 цивільних осіб. В іншому повідомленні сказано, що одна із ракет відхилилася від курсу і потрапила в село неподалік від Джелалабада, де загинуло до 150-ти людей. Однак, підтвердження цих повідомлень із незалежних джерел не надійшло. Так чи інакше, після п’яти ночей бомбардувань масовий вихід афганського цивільного населення у напрямку кордону з Пакистаном різко зріс. Останніми днями Пакистан перекрив кордон і біженці зосереджуються в імпровізованих таборах уздовж кордону, де вони отримують спорадичну гуманітарну допомогу з пакистанського боку.

Водночас, як повідомляють журналісти, останніми днями в Пакистані зростають протести проти союзу президента Мушарафа зі США і на підтримку талібану і Бін Лядена. Радикальні ісламські організації провели багатотисячні демонстрації у кількох найбільших містах Пакистану, в тому числі в Ісламабаді, Карачі і Куеті, де після кількагодинних сутичок поліція змушена була відкрити вогонь по демонстрантах. Подібні демонстрації відбулися в пакистанських містах і в п’ятницю. У четвер ісламські екстремістські організації влаштували антиамериканські маніфестації і марші в Туреччині, в Ірані, Йорданії, Індонезії, у Південно-Африканській Республіці і навіть в Індії. Оглядачі підкреслюють у зв’язку з останніми подіями, що після початку бомбардувань військових об’єктів в Афганістані ісламські екстремістські організації і прихильники Бін Лядена розгорнули серед населення мусульманських країн регіону колосальну антиамериканську та антизахідну активність, намагаючись представити відплатну акцію, як удар по ісламському світу. У цій капанії, яку ісламісти розв’язали і в засобах інформації, деякі уряди згаданих країн потурають або відкрито підтримують антизахідні виступи.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG