Доступність посилання

ТОП новини

Коментарі українських політиків щодо звернення колишнього офіцера СБУ Миколи Мельниченка до президента України


Коментарі українських політиків щодо звернення колишнього офіцера СБУ Миколи Мельниченка до президента України

Київ, 12 жовтня 2001 ― Колишній офіцер СБУ Микола Мельниченко звернувся до президента України Леоніда Кучми з проханням прибути до США разом з іншими укранськими чільними посадовцями, щоб зустрітися з ним та прослухати його записи. За словами М. Мельниченка, Міністерство юстиції США офіційно вимагає від нього надати усі записи, зроблені у кабінеті президента України Леоніда Кучми.

Сам пан Мельниченко вважає це неможливим, оскільки записи містять державну таємницю не лише України, а й Росії, Великобританії, Німеччини, Ізраїлю, Іспанії та інших країн.

Коментуючи для «Радіо Свобода» це звернення Миколи Мельниченка, колишній президент України, народний депутат, член фракції СДПУ(О) Леонід Кравчук заявив: «Я був президентом і я знаю, що я вів у своєму кабінеті дискусії і розмови з офіційними особами, силовими міністрами, представниками служби безпеки, які складають державну таємницю. І коли вони доповідали щось у кабінеті президента, то я знав, що це є державна таємниця, яка охороняється відповідним способом. Але все це потрібно почути, тому що так – це ймовірно тільки, це припущення (що на записах міститься інформація, що є державною таємницею).

Я гадаю, що ніхто спеціально в Америку слухати державні таємниці, а також до майора Мельниченка не поїде. Ну, може хтось поїде, я не буду за всіх говорити. Я, наприклад, туди мандрувати не збираюсь.

Я можу тільки одне сказати, майор Мельниченко має ці плівки, якщо вони у нього є, привезти до України і тут їх можна на комісії, з відповідними гарантіями, послухати і сказати: «Так чи ні».

Леонід Кравчук також зазначив, що майор Мельниченко мав би спочатку віддати свої записи в Україну, а не везти до США. «Це вже справа майора Мельниченка і не треба залякувати нікого. Ще раз і ще раз наголошую – майор Мельниченко має приїхати в Україну, доповісти усі ці проблеми в Україні і йому мають бути гарантовані і збереження життя, і збереження таємниці. Його право потім залишити Україну, як це відбувається у цивілізованому світі. А збирати українських депутатів в Америці, я думаю не є реальна ситуація, нездійсненна».

Лідер Комуністичної партії України Петро Симоненко з цього приводу заявив: «По-перше, я поїду чи полечу до США тоді, коли я цього буду бажати. По-друге, за охорону державних таємниць у нас відповідає конкретна державна структура і мене дивує, що Мельниченко, який все ж таки був майором Служби безпеки цього не знає, що конкретні люди, яких він назвав, вони ніякої відповідальності, по-перше не несуть за це, а по-друге, не можуть дати оцінку, що є складовою державної таємниці.

По-третє, мене здивувало і інше. До цього на «Радіо Свобода», виступаючи пан Мельниченко (я цю передачу особисто чув) заявив, що записів розмов Симоненка з президентом у нього немає. А сьогодні з’являється прізвище Симоненка.

Я ніколи не відмовлявся, що я зустрічався з президентом, але все ж таки, щоб це не було якоюсь піарівською черговою кампанією, а мова йде, дійсно, про державу, про міждержавні стосунки, то ці записи повинні прослухати спеціалісти, хто відповідає за збереження державних таємниць. Тільки вони мають право дати оцінку, що є державною таємницею, що не є такою.

Тому у мене викликало це певний подив. Невже майор Служби безпеки не знає, що у нас у державі є такі структури, які за це відповідають?»

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG