Доступність посилання

ТОП новини

Парламент Грузії виступив за виведення із зони грузинсько-абхазького конфлікту миротворчих сил СНД


Парламент Грузії виступив за виведення із зони грузинсько-абхазького конфлікту миротворчих сил СНД

Прага, 12 жовтня 2001 року ― Протягом минулої ночі в Кодорському міжгір’ї не вщухали локальні перестрілки. Представники самопроголошеної Абхазької Республіки повідомили, що вони учора використали авіацію проти збройного загону, який проник на абхазьку територію. Йдеться про велике збройне угруповання чисельністю близько 500 осіб, що діє у Кодорському міжгір’ї, і яке складається з грузинських партизан та вихідців із Північного Кавказу. Частина цього реґіону територіально припадає на самопроголошену і ніким не визнану абхазьку «державу», але живуть там чимало грузинів.

Удари з повітря були завдані невдовзі після того, як Грузія заявила, що вводить до Кодорського міжгір’я свої війська для захисту грузинських сіл. Міністр оборони Грузії Давид Тевсадзе заявив, що грузинські збройні сили не мають наміру нападати на Абхазію, а лише захищатимуть цивільне населення. Водночас він зауважив, що війна з Абхазією можлива, якщо не буде знайдено політичного вирішення конфлікту.

З огляду на ескалацію напруження, абхазьке керівництво звернулося до Росії з проханням не допустити нової війни в Абхазії.

Учора пізно ввечері Парламент Грузії проголосував за виведення із зони грузинсько-абхазького конфлікту миротворців СНД, що їх складають російські військовослужбовці. За таке рішення проголосувало 163 депутати при одному «проти».

Грузинський парламент закликав ООН і інші міжнародні організації розглянути питання щодо «спрямування в зону конфлікту міжнародних миротворчих сил під егідою ООН і розширення місії військових спостерігачів Об’єднаних Націй».

А вже сьогодні представник МЗС Грузії Каха Сіхарулідзе заявив, що російські миротворці повинні покинути зону конфлікту протягом трьох місяців. Тим часом, Міністр оборони Абхазії Володимир Міканба заявив, що у випадку виведення російських миротворчих сих, їхні позиції займуть абхазькі підрозділи.

Нагадаємо, що миротворчі сили СНД були введені в зону грузинсько-абхазького конфлікту в 1994 році. За цей час загинуло 85 миротворців і понад 300 отримали поранення. Загальна чисельність російських миротворців в Абхазії на сьогоднішній день становить понад 1600 осіб.

Рішення грузинського парламенту про необхідність виведення з території Абхазії російських миротворчих сил не мало б призвести до серйозного загострення у взаєминах Грузії і Росії ― заявив сьогодні в інтерв’ю агентству «Інтерфакс» Державний міністр Грузії Георгій Арсенішвілі. За його словами, «Парламент фактично озвучив звіт місії ООН про невиконання російськими миротворцями покладених на них завдань у зоні конфлікту».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG