Доступність посилання

ТОП новини

Візит Пауела до Індії і Пакистану


Візит Пауела до Індії і Пакистану

Прага, 15 жовтня 2001 – Держсекретар США Пауел у неділю прибув із дипломатичною місією до Індії й Пакистану з метою нормалізувати взаємини між цими жвома країнами, що увійшли до очоленої Сполученими Штатами антитерористичної коаліції.

Візит Пауела до обох згаданих країн оглядачі вважають надзвичайно важливим з кількох причин. Між обома країнами, які посідають ядерну зброю, час від часу вибухають збройні конфлікти і панує постійне напруження у зв’язку з невирішеною справою Кашміру, гірського району, заселеного переважно мусульманами, який належить до Індії. Обидві країни, з огляду на стратегічне розташування, відіграють важливу роль у нинішній відплатній акції США в Афганістані.

Минулого місяця Сполучені Штати скасували економічні санкції проти обох країн, оголошені свого часу у зв’язку із проведенням ядерних випробовувань і нині намагаються залучити їх до активнішої участі в антитерористичній коаліції. Хоча уряд Пакистану підтримав воєнну акцію проти режиму талібан в Афганістані і дав дозвіл на використання військових баз та аеродромів для потреб американських сил, то водночас Пакистан підтримує ісламських сепаратистів в індійському штаті Кашмір. Минулого тижня унаслідок терористичного акту, влаштованого ісламістами, тут загинуло 40 осіб.

Оглядачі зазначають у зв’язку з нинішнбою ситуацією, що місія Пауела в обох країнаах буде надзвичайно тяжка. Радикальні ісламські групи в Пакистані в понеділок організували генеральний страйк на знак протесту проти візиту Пауела і проти триваючих ударів проти військових об’єктів талібану і терористичних баз в Афганістані. У спільній недільній заяві одинадцяти ісламських груп сказано: «У цей критичний час Пауел прибуває до Пакистану, що посипати сіллю рани мусульман. Ми не потерпимо його стоп на землі Пакистану». Президент Мушараф, який намагається балансувати між антитерористичною коаліцією і впливовими ісламістськими групами, вжив надзвичайних заходів безпеки на час візиту Пауела, фактично пставивши поліцію й армію у стан бойової готовності.

Після відвідин Індії й Пакистану Пауел відбуде до Шанхаю, де відбудеться нарада міністрів закордонних справ країн Азійсько-тихоокеанської економічної співпраці. Нинішня нарада буде присвячена боротьбі з тероризмом в цьому регіоні.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG