Доступність посилання

ТОП новини

Три роки тому генерал Мушарраф здійснив військовий переворот у Пакистані


Три роки тому генерал Мушарраф здійснив військовий переворот у Пакистані

Прага, 15 жовтня 2001 – Рівно три роки тому, 15 жовтня 1999 року, головнокомандуючий пакистанською армією генерал Превез Мушарраф оголосив себе гарантом політичної стабільності і безпеки країни. Через два роки він розпустив уряд та оголосив себе президентом країни. Нинішня ситуація в Пакистані свідчить про певні історичні закономірності, бо на фоні широкомасштабних протестів супроти проамериканських симпатій Мушаррафа спостерігається намагання США вирішити складну проблему боротьби з міжнародним тероризмом.

Мушарраф не є якимось виключенням, у Пакистані за 53 роки його незалежності половину цього періоду правили генерали. Після воєнного перевороту у жовтні 1999 року Верховний суд Пакистану зобов’язав Мушаррафа і його оточення в трирічний термін відновити в країні дію Конституції, провести вибори до федерального парламенту і передати владу цивільному урядові. Але останні події, зокрема, в Афґаністані, мабуть зіграли на руку військовим Ісламабада і вони не дуже поспішатимуть з політичними реформами.

За цей трирічний період Мушарраф розпустив уряд країни, вніс зміни до конституції і оголосив себе президентом. Він також призупинив функції всіх виборних установ країни, хоча зобов’язався повернути виборче право і демократію до жовтня 2002 року. Сьогодні Мушарраф займає окрім президентської посади також пости начальника генерального штабу і верховного головнокомандуючого. На серпневих урочистостях до дня незалежності Пакистану генерал підтвердив свою обіцянку провести з 1 до 11 жовтня 2002 року регіональні і федеральні вибори але нинішня ситуація навколо Афґаністану може внести корективи у ці плани.

США ставилися до нового воєнного керівнитцва у Пакистані досить суворо. Ще 1998 року унаслідок випробовування в країні ядерної зброї Вашінґтон наклав на Ісламабад санкції, а з військовим переворотом в країні екномічні санкції США стали ще більш жорсткими. Це призвело до тяжких економічних наслідків для Пакистану. Але події навколо Афґаністану стали своєрідним «виходом з тяжкої ситуації» для режиму Мушаррафа. Пакистан погодився співпрацювати з Вашінґтоном для проведення антитерористичної операції. У відповідь США відмінили економічні санкції 1998 року і виділили для Ісламабада допомогу у розмірі 50 мільйонів доларів. Виглядає, що буде й подальше пом’якшення стосунків уряду генерала із Заходом.

Відомо, що Пакистан посилено підтримував спочатку антирадянський фронт афґанських моджахедів, а потім і уряд Талібану. Сьогодні для режиму Мушаррафа важливо щоб війна у Афґаністані довго не тривала, бо ситуація в країні дуже напружена і мусульманські сили все активніше організовують йому опір. Військові Ісламабада хотіли б оперативного створення у сусідньому Кабулі коаліційного уряду на пуштунській етнічній основі6 бо пуштуни складають до половини населення Афґанастану і чимало їх мешкає на пакистанських теренах. Пакистан погоджується навіть на участь у цьому перехідному урядові колишнього короля Афґаністану Загір Шаха, котрий 27 років тому покинув країну і його в Ісламабаді взагалі до сьогодні не сприймали за політичну особу. Як то воно складеться для політичного режиму в Пакистані покажуть найближчі події.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG