Доступність посилання

ТОП новини

Президент вибачився за «трагічний збіг обставин»


Президент вибачився за «трагічний збіг обставин»

Прага, 15 жовтня 2001 ― Чільні представники України, включно з президентом, висловили щось схоже на вибачення за збитий літак, але не визнали своєї вини. Так коментують західні газети заяви висловлювання українських урядовців з приводу загибелі 78 людей, що були на борту російського літака, збитого над Чорним морем 4 жовтня.

«Трагічним збігом обставин», назвав президент України Леонід Кучма факт загибелі російського пасажирського літака над Чорним морем, прийнявши попередні дані розслідування. Американський діловий часопис Інтренашинал Геральд Тріб’юн пише, що у письмовій заяві, що її було оприлюднено в суботу, президент Кучма так і не визнав, що падіння літака – це вина українських військових.

Остаточні результати роботи комісії будуть відомі лише після того, як експерти завершать своє розслідування, але вже сьогодні можна сказати, що сталася велика трагедія, цитує американський щоденник слова українського президента. Протягом минулого тижня оглядачі та кореспонденти західних видань цитували іншу заяву президента України, в якій він закликав не робити трагедії із помилки, яка могла статися і в інших країнах.

Американський щоденник Інтернашинал Геральд Тріб’юн наводить слова речника ізраїльського прем’єра, котрий сказав, що подібні заяви легко робити, коли загинуло 78 громадян інших країн. Нагадаємо, що літак належав російській авіакомпанії, а на борту були в основному громадяни Ізраїлю.

Українські військові, на чолі з міністром оборони Олександром Кузьмуком вибачилися у більш відкритій формі. «Я приношу свої вибачення рідним і близьким трагічно загиблих, президентові, уряду, Верховній Раді та українському народу за заподіяні збитки авторитету держави», сказав міністр оборони на прес-конференції у суботу. Цитуючи українського міністра, німецька газета Зюддойче цайтунґ нагадує, що протягом всього минулого тижня українські військові відмовлялися визнати свою вину, і до зізнання їх змусили лише висновки російської спеціальної комісії, яка встановила, що літак був збитий ракетою проповітряної оборони.

Німецький щоденник звертає увагу на те, що і міністр оборони Кузьмук, як і президент, не визнав вини військових повністю. «Причини трагедії на сьогодні невідомі, але ми знаємо, що ми до неї причетні», сказав Олександр Кузьмук. Також український міністр висловив жаль з того приводу, що було втрачено довіру народу.

Не довіряють українським військовим і іноземні оглядачі. І якщо минулої п’ятниці у редакційному коментарі оглядач газети Вол Стріт Джорнал висловив сумнів у тому, що українські військові спроможні працювати зі складною технікою, то у понеділок російська інтрнет-газета Ізвєстія повідомляє, що Росія має намір вимагати від України встановлення «негайного контролю» над системою протиракетної оборони. «В ідеалі, - говорить в інтрев’ю газеті Ізвєстія заступник голови комітету з міжнародних справ Ради Федерації Михаїл Марґелов, - в України і Росії повинен бути єдиний командний пункт протиповітряної оборони. А це означає, що російські генерали будуть приймати рішення про запуск ракет у присутності українських». Він висловив переконання, що Російська державна Дума та Рада Федерації підтримають таку ідею.

Тим часом оглядач часопису Вол Стріт Джорнал вважає, що з огляду на нинішній та минулорічний інцидент із українськими ракетами, є спокуса сказати, що Україна не мала би мати нічого спільного зі зброєю, яку її військові не можуть контролювати. «Це – іграшки для дорослих», говорить оглядач Вол Стріт Джорнал.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG