Доступність посилання

ТОП новини

Білорусь та Росія обговорюють проект Конституційного акту Союзної держави


Білорусь та Росія обговорюють проект Конституційного акту Союзної держави

Мінськ, 16 жовтня 2001 - Сьогодні в Мінську відбулося засідання експертно-аналітичної ради Парламентських зборів Союзу Білорусі та Росії, на якому обговорювався проект Конституційного акту білорусько-російської союзної держави. Засідання зробили закритим для преси - мабуть тому, що цей проект передбачає визначення оборонної та прикордонної політики лише Союзною державою.

Співробітник російського Інституту держави та права Алексей Автономов заявив на сьогоднішньому засіданні в Мінську, що білоруські та російські експерти досі не прийшли до єдиної думки щодо повноважень союзних структур. Його дуже непокоїть, що ці спільні повноваження описано досить абстрактно. Проте Автономов заспокоїв присутніх тим, що в Росії теж є федеральний рівень і суб’єкти федерації. Головуючий на засіданні Борис Пастухов, керівник комітету росіської державної Думи з питань СНД, сказав, що проект союзного Конституційного акту показувати пресі не треба, та вигнав з засідання журналістів, але вони все ж таки спромоглися отримати текст цього проекту.

Першу главу - "Мета Союзної держави" - з документу вже викреслено, тому він починається відразу з 3-ї статті, цитую: "Союзна держава створюється на основі добровільного об’єднання Російської Федерації й Республіки Білорусь, її відкрито для долучення до неї інших держав".

Нагадаю, що білоруський президент Аляксандр Лукашенка кілька разів заявляв, що з часом до російсько-білоруського союзу приєднається Україна.

Наступна стаття проекту стверджує, що Білорусь і Росія є рівноправними суб’єктами Союзної держави, кожний з яких зберігає свій конституційний лад. Далі ця 4-та стаття, як у Конституції СРСР, каже: "По-за повноваженнями, добровільно делегованими Союзній державі, кожний суб’єкт Союзної держави зберігає суверенітет, незалежність, територіальну цілісність і самостійно вирішує питання про свій державний лад, Конституцію, державний прапор, державний герб та інші державні символи".

Проект цього союзного Конституційного акту передбачає ще й прийняття пізніше нової Конституції Союзної держави, проте далі наголошує, що суб’єкти Союзної держави збергігають свое членство в ООН та інших міжнародних організаціях.

За цим проектом російсько-білоруська союзна держава має єдину валюту, до того ж, цитую, "грошова емісія здійснюється виключно єдиним емісійним центром".

13-та стаття визначає, що державними мовами Союзної держиав є державні мови суб’єктів цієї держави, прот далі йде наступне речення: "Діловодство у органах Союзної держави ведеться російською мовою".

Цікаво те, що 22-га стаття проекту цього Конституційного акту відносить до війняткової компетенції Союзної держави Білорусі та Росії оборонну політику, війскове будівництво та прикордонну політику. Діюча ж білоруська Конституція гарантує без’ядерність та нейтральність Білорусі.

Хоча в документі декларується рівність Білорусі та Росії, проект Конституційного акту визначає, що союзна палата представників - нижня палата парламенту Союзної держави - складатиметься із 75 депутатів від Росії та лише 28 від Білорусі, - а далі каже, цитую: "Постанови приймаються більшістю голосів від загальної кількості депутатів палати представників". Це значить, що білоруські представникі в цій палаті можуть і не голосувати - їхні голоси можна навіть не рахувати.

До речі, ця частина проекту вже викликала незгоду депутатів білоруського парламенту. Вони хочуть, аби кількість депутатів у союзному парламенті була однаковою як від Росії, так і від Білорусі. Закінчується проект Конституційного акту Союзної держави дуже символічно: "Зроблено в місті Москві..."

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG