Доступність посилання

ТОП новини

Підсумки перебування в Україні представників Європарламенту


Підсумки перебування в Україні представників Європарламенту

Київ, 18 жовтня 2001 - Україна знаходиться у центрі Європи і говорити, може чи не може держава бути членом Європейського Союзу, образливо для України, - наголосив Голова Верховної Ради України Іван Плющ під час зустрічі із членами комітету з парламентського співробітництва “ Україна – Європейський Союз”. У розмові із Головою делегації Європарламенту Яном Марінусом Вірсмою спікер українського парламенту попросив зважити на досягнення України щодо приведення законодавства до європейських стандартів, а відтак Євросоюз має предметніше ставитися до намагань держави стати членом ЄС.

Євросоюз не розглядає Україну як буферну зону, про що часто-густо доводиться чути від високо посадовців. Україна для Європарламенту є стратегічним партнером, суверенною державою – наголосив Ян Марінус Вірсма.

Члени Комітету “ Україна – ЄС” підтвердили свою відкриту політику стосовно членства Української держави в ЄС. Це означає те, сказав Голова делегації Євро парламенту, що ми ніколи не пристанемо на позицію тих, хто стверджує, буцімто Україна ніколи не стане членом ЄС.

Але задля цього необхідно поглиблювати співпрацю з ЄС та проводити дискусії щодо наслідків вступу країни до цієї організації – зауважив пан Вірсма. Це одна із голов- них умов того, що, коли настане час, Україна мусить бути готовою стати членом ЄС і обирати свою власну долю.

Наступні парламентські вибори – шлях до цього. Вони стануть випробуванням української демократії в очах світу – наголошували євро парламентарії. З приводу виборчої кампанії пан Вірсма, зокрема, сказав : “Питання терміну початку виборчої кампанії Україна має вирішити сама. І тут необхідно знайти компромісний варіант між Президентом і парламентом. Хоча строк не є принциповим питанням. Чесні та прозорі вибори – ось що головне. І тому Європейський Союз буде дуже пильно стежити за однаковими правилами гри на виборах для усіх політичних сил. При найменших порушеннях ми інформуватимемо європейську спільноту”.

“Запрошення узяти участь у виборах як спостерігачі ми уже отримали від Президента України. Маємо певність, що український парламент підтримає Президента і ухвалить відповідний документ – сказав насамкінець Голова делегації Європарламенту Ян Марінус Вірсма.

За час перебування у Києві євро парламентаріїв українській стороні не вдалося узгодити рекомендації щодо проблеми фінансування добудови реакторів на Хмельницькій та Рівненській АЕС.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG