Доступність посилання

ТОП новини

США та інші країни світу намагаються створити систему заходів захисту населення від біотероризму. Найбільший досвід у цьому має, мабуть, Ізраїль, який вже роками існує під загрозою біологічної війни


США та інші країни світу намагаються створити систему заходів захисту населення від біотероризму. Найбільший досвід у цьому має, мабуть, Ізраїль, який вже роками існує під загрозою біологічної війни

Єрусалим, 18 жовтня 2001 – Як заявив начальник ізраїльської військової розвідки генерал Амос Малка, кілька років тому арабські терористи намагалися вжити біологічну зброю проти Ізраїлю. Але їх було викрато та затримано, а їхню підпільну лабораторію – ліквідовано. Сусідні з Ізраїлем арабські держави – Єгипет, Сирія та Ірак – мають біологічну й хімічну зброю. Зокрема, Ірак застосовував хімічну зброю проти курдів та іранців у війні з Іраном. Десять років тому відбулася війна у Перській затоці, коли Ірак випустив проти Ізраїлю близько сорока ракет «Скат». Причому, було невідомо, чи ці ракети несуть біологічну або хімічну зброю. Ще за тих часів ізраїльська система цивільної оборони була цілком підготовлена до захисту від біологічної та хімічної зброї. Це бомбосховища, протигази, антибіотики та вакцини. Це спеціальні підрозділи службовців «фронту тилу».

Остання хвиля терактів у Америці, де було виявлено поштові відправлення, отруєні спорами сибірки, та вже з’явилися перші жертви, не стала несподіванкою в Ізраїлі. Тут вже почався детальний поштовий контроль, який мав би виявити «підозрілі» листи. Такими листами вважають, приміром, такі, що:

мають плями на конверті; забагато марок; пахнуть мигдалем; мають помилки у написанні адреси; прибули від незнайомої особи; не мають зворотньої адреси.

Створено спеціальний форум з представників війська та міністерства охорони здоров’я для обговорення заходів надзвичайного стану, який впровадять у разі біологічного нападу. Такий напад вважають цілком реальним з боку Іраку, якщо військові сили коаліції на чолі зі США почнуть бойові дії проти режиму Саддама Хусейна. Ірак має ракети з біологічними та хімічними боєголовками, а також військові літаки для достаки такої зброї. Крім сибірки як біологічну зброю може бути вжито бактерії холери, бубонної чуми та ботулізму, віруси енцефалиту, віспи та ін. Ізраїльський експерт доктор Шохон вважає можливість раптового – без попередження – біологічного нападу на Ізраїль досить імовірною подією, якщо режим Саддама Хусейна «притиснуть до стінки».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG