Доступність посилання

ТОП новини

Віктор Шишкін “Головним чинником нечесних виборів в Україні є режим Леоніда Кучми”


Віктор Шишкін “Головним чинником нечесних виборів в Україні є режим Леоніда Кучми”

Одеса, 18 жовтня 2001 - Народний депутат України від міста Одеси Віктор Шишкін і далі займається не лише вирішенням проблем своїх виборців, але і активною політичною діяльністю. Провідні позиції Він займає у Форму національного порятунку.

З Віктором Шишкіним розмовляв кореспондент Радіо “Свобода” в Одесі Ігор Столяров:

Ігор Столяров: Чи є надія на те, що в Україні все таки буде сформовано єдиний блок патріотичних сил?

Віктор Шишкін: Надія не залишає мене і нині. Тим більше, що відмови від жодної зі сторін ми ще не чули.

Буде чи не буде реалізована ця надія – в першу чергу залежить сьогодні вже не від Юлії Тимошенко, Анатолія Матвієнка чи Олександра Мороза. Більше, якщо не все, залежить від Віктора Ющенка. До нього є звернення цих впливових політиків, які є керівниками певних виборчих блоків. І саме пан Ющенко має ухвалити остаточне рішення – буде чи не буде в Україні Єдиного союзу патріотичних сил?

Якщо блоку такого не буде то скоріше за все доведеться домовлятися про ненапад один на одного під час передвиборчих баталій.

Ігор Столяров: Чи будуть ці вибори чесними та справедливими? Багато представників різних політичних партій, народних депутатів, соціологів, громадських діячів не вірять в це. Яка є Ваша думка?

Віктор Шишкін: Нині можна зі стовідсотковою впевненістю говорити про те, що наступні вибори чесними не будуть.

Головним чинником нечесних виборів в Україні є режим Леоніда Кучми.

Стільки скільки на чолі держави Україна буде перебувати Леонід Кучма – який є нечесною людиною, застосовував нечесні механізми проведення власної виборчої компанії, проведення місцевих виборів \особливо в Одесі нам це яскраво відомо\, проведення референдуму за так званою “народною ініціативою” – правди не буде. Винним є і оточення нинішнього Президента.

Інше питання – ступінь нечесності. Влада у повній мірі прагне застосувати адміністративний ресурс.

Якщо у новому виборчому Законі буде записано норми, які передбачають створення виборчих комісій з обов’язковою участю в них представників різних політичних сил – буде можливість частково нейтралізувати так званий адміністративний ресурс, фактор.

Частково нейтралізувати.

Великим плюсом будуть і запропоновані нововведення щодо спостерігачів на виборах. Все залежатиме від того, наскільки народ матиме бажання спостерігати за чесністю виборчого процесу, наскільки високою буде поінформованість та правова обізнаність виборця.

І ще головний чинник. Якщо правоохоронні органи в Україні відкриватимуть справи за порушення Закону “Про вибори”, особливо за фальсифікації результатів – це так само буде впливовим чинником для часткової нейтралізації адміністративного ресурсу. Правдою є те, що багато політичних сил мають надію перемогти на виборах саме завдяки нечесним методам.

Ігор Столяров: Свого часу, після Вашого і Юрія Кармазина, виступів на телекомпанії “Одеса плюс” в Одесі було закрито популярну програму “ОКО”. Вас тривалий час не допускали до телерадіоефіру Одеси, незважаючи на те, що народним депутатом Вас було обрано саме в Одесі і Ви мали б мати повне право через мас-медіа спілкуватися з виборцями. Як ситуація виглядає нині?

Віктор Шишкін: Нині ситуація не покращилася на багато. З 1998 року я, від часу обрання мене вдруге народним депутатом України у Київському виборчому окрузі Одеси, не мав можливості виступити на Одеському державному телебаченні. І це завдяки позиції яку мали щодо народних обранців у міській та обласній адміністраціях, у обласній державній телекомпанії. І це незважаючи на те, що компанія ця існує за податки моїх виборців. Вона позбавляє мене спілкуватися з моїми виборцями за їхні ж кошти...

Що стосується інших комерційних, муніципальних мас медіа – ситуація теж не була кращою. Ви вірно зазначили, що здається у лютому поточного року у програмі “ОКО” був останній мій виступ і програму закрили. Від того часу я майже не мав можливостей виступати у засобах масової інформації, бо вони були, наскільки мені відомо, попереджені з боку владних структур що до них буде застосовано вплив з боку податкової інспекції, інших силових структур.

Лише на початку жовтня цього року мені вдалося вийти у телеефір, щоправда не у прямий. Було записано моє інтерв”ю програмі для програми “Крок вліво, крок в право”. Ми аналізували ситуацію напередодні майбутніх виборів. Нажаль, інші важливі і актуальні сьогодні питання не вдалося обговорити...

Звичайно, що проблему влади ми обійти не змогли – я трохи за торкнув це питання. Нажаль, інших можливостей я не мав. Якщо не говорити про київські видання, або закордонні – такі як радіостанція “Свобода”.

Ігор Столяров: І все таки Ви зустрічаєтеся з виборцями Одеси. Які проблеми турбують їх найбільше?

Віктор Шишкін: Будемо говорити, що у переважній більшості виборців турбують проблеми з якими вони зустрічаються у своєму повсякденному житті.

Під час зустрічей з мешканцями Одеси я намагався знову пояснити, що їхні місцеві проблеми пов’язані з власним домом не будуть вирішені до того часу коли буде розв’язана проблема існуючої влади. Мова йде і про Президентську, і про Парламентську, і про місцеву владні гілки.

Якби я, або Юрій Кармазин, або Едуард Гурвіц не захищали певні категорії осіб – ми є у парламенті меншістю і не можемо вирішити багато проблем важливих для Одеси і України в цілому. Рішення у Верховній Раді приймаються не меншістю а більшістю. Яка буде більшість такі будуть і Закони. Нажаль, наші прагнення і намагання не завжди є успішними.

Все залежить від результатів виборів у Ради різних рівнів.

За партійними та мажоритарними округами має пройти більшість яка буде державницькою, народною, демократичною.

Треба думати головою і коли обираємо Президента України.

Це ж стосується і місцевих Рад, місцевого керівництва. Якщо до народного депутата України звертаються за вирішенням питань закріплених за місцевою владою – це так само не є нормальним. Міський голова та депутати міськради так само мали б займатися своєю роботою.

Це цілий комплекс.

Нажаль, багатьох виборців приваблюють лише ті хто може їх нагородити на час виборчої компанії. Далі такі “доброзичливці” одержавши перемогу, за допомогою обдурених, наживають собі капітали у столиці і не думають про проблеми міст де їх обирали. Так не потрібно буде. Ми забуваємо, що з виборця стягнуть у сто разів більше за той подарунок дешевий, що йому його подарують напередодні виборів.

Ігор Столяров: Справа Олександра Жукова. Про неї знають у Києві? Здається, навіть майор Мельниченко говорив що має записи на яких Руслан Боделан представляє Леоніду Кучмі цього російського бізнесмена заарештованого нині в Італії.

Віктор Шишкін: Хочу сказати, що у Миколи Мельниченка дійсно є такі плівки. Я їх привозив в Україну, і їхній зміст був оприлюднений у кількох опозиційних газетах. Але, мені важко сказати наскільки нині Київ та Одеса заклопотані цим питанням.

Звичайно, влада знає про це.

Влада знову шокована від того, що стало відомо.

Але, народного гніву з цього приводу в Україні сьогодні немає.

І це незважаючи на те, що Леонід Кучма тут є далеко не останньою людиною. На плівках чітко зазначено як Руслан Боделан представляє Президенту Олександра Жукова. Як Леонід Кучма дає завдання Володимиру Литвину щоби той працював з Жуковим, бо немає спільної мови з урядом Віктора Ющенка.

Таким чином ми маємо зв’язок.

Наскільки цей зв’язок потім був злочинним – слід з’ясувати за допомогою спеціального слідства.

Ми сьогодні не можемо поставити тут останню крапку.

Вже наявні матеріали, щоправда, є достатньо компрометуючими для режиму на чолі з Леонідом Кучмою.

Ігор Столяров:Чи маєте далі намір боротися за посаду народного депутата України в Одесі?

Віктор Шишкін: З 90 відсотками впевненості можу говорити, що за мандат народного депутата України я боротися буду і на виборах 2002 року.

Інше питання – буду я це робити у мажоритарному окрузі чи за партійним списком?

Тут є питання.

Я сьогодні належу до п”ятірки, а може і сімки, найбільш незручних для нинішнього режиму народних депутатів, політиків. Звичайно, адміністративний ресурс буде задіяно проти мене на повну потужність.

Проти мене буде масований наступ влади.

Я відчуваю це вже нині. Мені, приміром. Стало відомо, що Київський виборчий округ Одеси \де я переміг на минулих виборах\ фактично поділено. Виборчий округ розривають, змінюють його кордони. Мотиви цього не є зрозумілими. Таке компактне адміністративне територіальне об’єднання як Київський район Одеси достатній для того щоби у його межах був сформований окремий виборчий округ. Так було раніше. Але, владу непокоїть перспектива їхньої поразки і вони вдаються до різних методів.

За таких умов я маю багато підстав для роздумів.

Але, якщо виходити з моїх настроїв у середині жовтня 2001 року, перевагу я звичайно віддаю мажоритарному округу в місті Одесі. Мова йде про Київський виборчий округ міста, де є найбільша частка мешканців причорноморського міста. Я вже звик до Київського району Одеси.

Я маю намір довести владі, що думка виборця є не переломною і її не зможуть змінити навіть готуючи фальсифікації.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG