Доступність посилання

ТОП новини

Форум Азійсько-Тихоокеанської співпраці. Зустріч Буш – Цян Цземінь


Форум Азійсько-Тихоокеанської співпраці. Зустріч Буш – Цян Цземінь

Прага, 19 жовтня 2001 – Із закінченням дводенної наради міністрів закордонних справ і торгівлі країн Форуму Азійсько-Тихоокеанської співпраці в Шанхаї, тут розпочинається самміт лідерів країн цього регіону. Головна тема самміту – консолідувати зусилля в боротьбі з міжнародним тероризмом. Учасники наради порушать також низку інших регіональних проблем. У рамках самміту президент Буш у п’ятницю зустрівся із президентом Китаю Цзян Цемінем.

Головною темою переговорів Буша із Цзян Цземінем були спільні заходи в боротьбі проти міжнародного тероризму і підтримка антитерористичної коаліції з боку Пекіна. Китайський керівник використав, однак, нагоду, щоб порушити інші проблеми, зокрема питання двобічної торгівлі Китаю зі США, розбудови американських систем протиракетної оборони, проти яких виступає Пекін, а також знову проблему Тайваню, який користується підтримкою Сполучених Штатів і який пекінські керівники вважають тимчасово відщепленою провінцією Китаю. Після зустрічі із Цзян Цземінем Буш виступив на прес-конференції в Шанхаї, заявивши, що обидві сторони розуміють серйозність проблеми тероризму і тому висловили готовність до тіснішої координації зусиль у цій сфері. Буш схвально відгукнувся про співпрацю з Китаєм в ділянці обміну розвідувальною інформацією. Цзян Цземінь тим часом висловив сподівання на дальшу конструктивну співпрацю зі Сполученими Штатами.

Оглядачі при цьому звертають увагу на той факт, що, бажаючи залучити Китай до активнішої участі в антитерористичній коаліції, Вашінгтон змушений буде іти на компроміс у таких важливих ділянках, як порушення прав людини в Китаї, репресії в Тібеті і залякування тайванських керівників з метою приспішити прилучення острова. Міжнародні правозахисні організації звернулися до Буша із закликом: не іти на зближення з пекінським комуністичним режимом коштом замовчування широких порушень прав людини в Китаї. Саме за кілька днів до цієї зустрічі в Китаї страчено трьох етнічних уйгурів-сепаратистів.

Водночас тайванські керівники повідомили про бойкот самміту в Шанхаї, бо, за їхніми словами, Пекін не проявив доброї волі і достатнього респекту до них. Серед іншого на нараду міністрів закордонних справ і торгівлі країн регіону, яка передувала саммітові, Пекін не запросив тайванського представника, колишнього віце-прем’єра Лі Хуанзу. До Шанхая на самміт лідерів країн Форуму Азійсько-Тихоокеанської співпраці прибув також російський керівник Путін, з яким президент Буш зустрінеться в неділю. Раніше Путін гостро осудив терористичні акти в Нью-Йорку і Вашінгтоні і висловив готовність приєднатися до антитерористичної коаліції. Однак, оглядачі знову ж таки наголошують на тому, що президент Буш змушений був би іти на компроміс з російським керівником коштом поступок в інших принципових питаннях. Серед іншого Москва продовжує воєнні дії і криваві репресії в Чечні, зараховуючи чеченський рух за незалежність до тероризму. Москва, як і Пекін, виступає проти розбудови американських систем протиракетної оборони й очікує за свою участь в антитерористичній коаліції ширшої економічної допомоги з боку Сполучених Штатів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG