Доступність посилання

ТОП новини

22 жовтня з візитом в Україну прибуде міністр закордонних справ Чеської Республіки Ян Каван


22 жовтня з візитом в Україну прибуде міністр закордонних справ Чеської Республіки Ян Каван

Прага, 19 жовтня 2001 ― За офіційними даними сьогодні в Чеській Республіці працює близько 20-и тисяч громадян України. За неофіційними даними цю цифру можна потроїти, за окремими джерелами – навіть помножити на чотири. Переважна більшість з них зайнята в будівельній індустрії, при чому, як некваліфікована робоча сила. Більшість українських громадян працює в Чехії нелегально. По суті, саме заробітчанство »на чорно» становить найбільшу проблему для обидвох сторін. З одного боку, сотні незахищених медичним чи соціальним страхуванням українських робітників, з іншого – значна злочинність в українському середовищі на чеських теренах. З усього видно, що не здолав цієї проблеми і ухвалений кілька років тому Україною та Чеською Республікою Догвовір про взаємне працевлаштування.

Запроваджений минулого року Прагою візовий режим для українських громадян зменшив, за чеською статистикою, на третину злочинність українців. Але відбулось й інше: сповільнився, а в окремих сферах – завмер цілком обмін молодими спеціалістами, студентами, науковцями, працівниками культури. Та передусім на сполох вдарили представники малого і середнього бізнесу, при чому, з обох сторін. На цей факт вказав також кілька місяців тому Президент Чеської торговельної палати Зденеєк Сомр. Про потребу мати з Україною активні й стабільні торновельні стосунки говоритиме в Києві чеський міністр закордонних справ Ян Каван. На моє запитання про те, якою є головна мета нинішньої поїздки чеського міністра в Україну директор департаменту інформації чеського Міністерства закордонних справ Карел Борувка зазначив:

К. Борувка: Міністр Ян Каван в Києві вестиме переговори не тільки з паном Зленком, але й з українським президентом Леонідом Кучмою, з українським прем´єром та головою Верховної Ради України. Головною метою візиту з чеської сторони є домогтись поглиблення торговельно-економічних стосунків з Україною. Зрозуміло також, що ми торкнемося і актуальних подій у світі, зокрема, створення міжнародної коаліції в боротьбі з тероризмом. В наших інтересах також вирішення проблем з минулого: маю на увазі борги України Чеській Республіці. Передусім йдеться про газопровід Ямбург. Тобто, серед найголовніших цілей візиту ― торговельно-економічна проблематика.

На закінчення додам, що Ян Каван місяць тому в розмові для Радіо »Свобода» зазначив – цитую: »Ми хочемо, щоб Україна прямувала до Європи і це її прямування до європейських і трансатлантичних структур Чехія готова підтримувати». Останній візит міністра закордонних справ Чеської Республіки до Києва відбувся в 1995 році.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG