Доступність посилання

ТОП новини

Антитерористична коаліція. Форум Азійсько-Тихоокеанської співпраці


Антитерористична коаліція. Форум Азійсько-Тихоокеанської співпраці

Прага, 22 жовтня 2001 – Тема боротьби з міжнародним тероризмом і далі залишається у центрі уваги західних оглядачів. Більшість коментаторів не сумніваються, що нинішня воєнна акція в Афганістані закінчиться усуненням з цієї країни бази міжнародного тероризму, Осами Бін Лядена і режиму талібан. Деякі з авторів аналізують дальший можливий розвиток подій після приходу нового керівництва в Афганістані.

Газета «Лос-Анджелес таймс» у редакційній статті пише з цього приводу: яке керівництво не прийшло би після нинішнього режиму талібан, воно не повинно надавати притулку міжнародним терористам, як це сталося з Бін Ляденом. Це керівництво повинно забезпечити дотримання прав людини в Афганістані, дозволити жінкам працювати, а дівчатам ходити в школу. На думку газети, основою нового афганського керівництва повинна стати найбільша у цій країні пуштунська етнічна група. Північний альянс, до якого входять таджицька й узбецька меншості, і який нині користується підтримкою з боку антитерористичної коаліції, як вважає газета, не здобуде підтримки з боку більшості. Навпаки, це може викликати черговий розкол і чергову громадянську війну, як це сталося за часів і відразу ж після радянської окупації Афганістану.

Газета «Лос-Анджелес таймс» перестерігає учасників антитерористичної коаліції перед установленням нового афганського уряду із-зовні. Ключову роль у відбудові Афганістану, як вважає газета, повинна відігравати Організація Об’єднаних Націй, яка мала би розмістити тут миротворчі війська. Першочерговим завданням мала би стати достава достатньої кількості харчів для голодуючого населення, причому ще до сформування нового уряду.

Французька газета «Ле Монд», теж у редакційній статті аналізує участь в антитерористичній коаліції США ключових її членів – Росії і Китаю - двох країн, які донедавна докладали спільних зусиль, щоб недопустити до політичної гегемонії США. Нинішню коаліцію газета називає прикладом так званої «реальполітік», тобто кожна зі сторін отримує від цього альянсу певні особисті користі. Пекін бажає припинення міжнародної критики за порушення прав людини, зокрема за переслідування мусульманської меншості уйгурів на півночі Китаю і за репресії в Тібеті. Російський керівник Путін теж визначив ціну своєї підтримки коаліції, пише «Ле Монд». Це мовчазна згода Вашінгтона на продовження репресій проти чеченців.

Газета «Уолл стріт джорнел» теж порушує справу участі в антитерористичній коаліції Росії. Коаліція, як видно із нинішньої ситуації, явно поліпшила взаємини між США і Москвою. Проте, як вважає газета, коаліція послужила для Росії доброю нагодою, щоб виправдати криваву війну проти мусульман Чечні і дещо припинити міжнародну критику жорстокостей у стосунку до чеченського цивільного населення. Крім того Москва сподівається на відкладення сплати боргів західним банкам, на відновлення західних інвестицій, на пізніше членство у Світовій організації торгівлі, а також на загальмування поширення союзу НАТО на Схід. При цій нагоді газета додає також бажання Москви загальмувати розбудову систем протиракетної оборони США. Іншими словами, як вважає газета, ціна підтримки коаліції з боку Росії виглядає надто висока.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG