Доступність посилання

ТОП новини

“Хочеш дружити з сусідом – лаштуй паркан” – схоже, у рамках цього афоризму розвиваються стосунки між Україною й Молдовою


“Хочеш дружити з сусідом – лаштуй паркан” – схоже, у рамках цього афоризму розвиваються стосунки між Україною й Молдовою

Київ, 23 жовтня 2001 - “Хочеш дружити з сусідом – лаштуй паркан” – схоже, у рамках цього афоризму розвиваються стосунки між Україною й Молдовою. Саме ратифікацією угоди про державний українсько-молдовський кордон завершились днями переговори у Кишиневі між прем”єр-міністрами обох країн. Втім, попри заяви сторін про “клімат довіри і взаєморозуміння”, є в стосунках між сусідами і камінь спотикання.

Роль каменя спотикання в стосунках між Україною та Молдовою останнім часом звично грає Придністров”я. Тема Придністров”я виникла і на останньому переговорному процесі, під час візиту до Молдови українського прем”єр-міністра Анатолія Кінаха. Як стверджують оглядачі, домовленостей стосовно створення спільних митних постів і розташування їх на українській території Україна і Молдова не досягли саме через позицію придністровського керівництва. Лідери невизнаної республіки настійливо радять Києву не йти на створення спільних з Кишиневом митних постів, поза як, на їхню думку, це призведе до повної економічної блокади Придністров”я та ескалації напруженості в регіоні. Акції протесту там уже розпочались, зокрема, біля міжнародного пропускного пункту Кучургани, що проходили під час візиту Анатолія Кінаха.

Сьогодні в Києві посольство Молдови пікетували близько 50 членів УНА-УНСО. Вони теж вважають, що нові митні правила, введені Молдовою, фактично призводять до економічної блокади Придністров”я. За даними УНА-УНСО, сума збитків уже перевищує десять мільйонів доларів США. В перспективі все це призведе до ескалації напруження в регіоні, що межує з Україною і де проживає чверть мільйона українських громадян.

Втім, фахівці дивляться на проблему дещо інакше.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG