Доступність посилання

ТОП новини

Правоохоронні органи Прикарпаття потерпають від частих звільнень слідчих


Правоохоронні органи Прикарпаття потерпають від частих звільнень слідчих

Про це повідомили редставники слідчого управління Міністерства внутрішніх справ України в Івано-Франківській області. Причиною цього названо низьке матеріальне зацікавлення та припинення дії Закону України “Про міліцію”, у якому йдеться, серед іншого, про надання працівникам правоохоронних структур соціальних пільг.

Перший заступник керівника слідчого управління Міністерства внутрішніх справ України в Івано-Франківській області полковник міліції Василь Попович заявив, що лише у поточному році з органів внутрішніх справ на Прикарпатті звільнилося 11 слідчих. Василь Попович також наголосив, що слідчий апарат в усі часи вважався елітою міліції. Випускники юридичних факультетів цивільних вузів, не кажучи вже про вихованців міліційних навчальних закладів, завжди намагалися потрапити на цю службу. Та, очевидно, як стверджує полковник міліції, упродовж останніх років цей фах перестав приваблювати не лише молодь, але і людей, які працюють там уже не один рік. Ті слідчі, які звільнилися з правоохоронних органів на Прикарпатті, пішли працювати в інші державні та комерційні структури, де за свою працю отримують значно більшу винагороду, бо ж, незважаючи на високу кваліфікацію та диплом фахівця з вищою юридичною освітою, зарплата слідчого міліції залишається на рівні прожиткового мінімуму. Для прикладу: зарплата старшого слідчого Івано-Франківського обласного управління становить 390 гривень. Окрім цього, суттєво погіршилось матеріальне становище не лише працівникеів органів слідства, але й усіх співробітників міліції через зупинення дії Закону України “Про міліцію”, який гарантував їм надання соціальних пільг. Закон введено в дію, однак механізму компенсації матеріальних втрат внаслідок такого законодавчого кроку дотепер не вироблено. Згідно з твердженням полковника Василя Поповича, стан матеріально-технічного забезпечення слідчих підрозділів залишається надзвичайно низьким. Слідчі не забезпечені службовим транспортом, відсутні кошти на придбАння комп’ютерної техніки, друкарських машинок, розмножувальної апаратури, оплати для проведення експертиз, перекладів за кримінальними справами. А тим часом злочинність не стоїть на місці. Зловмисники все частіше використовують під час скоєння злочинів досягнення сучасної науки та техніки. Розслідувати такі злочини стає дедалі тяжче.

На жаль, найближчі перспективи слідчих не лише на Івано-Франківщині, але і в державі загалом невтішні. У проекті Державного бюджету на 2002 рік на їхнє матеріально-технічне забезпечення планується виділити всьогО трохи більше 2 відсотків коштів від потреби, а на зарплатню – лише половину від необхідного.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG