Доступність посилання

ТОП новини

Воєнна операція США в Афганістані


Воєнна операція США в Афганістані

Прага, 24 жовтня 2001 – Американська авіація продовжує бомбардувати військові об’єкти талібів в районі Кабула. Згідно з останніми повідомленнями, американська і британська авіація зруйнувала всі 9 таборів підготовки терористів організації Аль-Кайда. Тим часом представники режиму талібан заявляють про повітряні удари по житлових кварталах і про жертви серед цивільного населення.

Найбільшим успіхом дотеперішніх ударів по військових об’єктах талібів американське і британське командування вважає знищення дев’яти таборів, на яких керівники Аль-Кайди провадили підготовку терористів. На загал, як вважають представники командування, військовий потенціал талібану виведено з ладу, хоча на території Афганістану залишається ще чимало військових баз і укріплень талібану, а також мобільних зенітних та артилерійських установок.

Із цієї причини воєнна операція проти талібану і терористичного угруповання Аль-Кайда буде продовжена навіть під час мусульманських свят рамадан, які почнуться від середини листопада. Головною передумовою припинення воєнних ударів, як підкреслюють представники військового командування США, може стати передання американському судові саудівського терориста Осами Бін Лядена, якого звинувачують в організації терористичних актів у Нью-Йорку і Вашінгтоні, а також припинення опору з боку талібів і передання влади в Афганістані новому керівництву, сформованому із представників усіх провінцій, етнічних груп і кланів. На думку оглядачів, на даному етапі талібан, як видно з усього, поки що не готовий капітулювати. Тим часом, згідно з повідомленнями із різних джерел, підрозділи талібану шукають захистy від повітряних ударів, ховаючи військову техніку і бойовиків у житлових кварталах. Приміром, у Гераті, як повідомив представник пентагону, казарми талібів розміщено у нецілих ста метрах від притулку для старих людей. Останнім часом командування талібів щораз частіше виступає зі звинуваченнями у бомбардуванні житлових кварталів і заявляє про жертви серед цивільного населення. Більшість із цих заяв перевірити неможливо або вони безпідставні. Проте представники міністерства оборони США у вівторок визнали, що наприкінці минулого тижня дві бомби відхилилися від цілі, потрапивши в житлову зону. Ще одна бомба впала неподалік від будинку пенсіонерів у Гераті, проте точних даних про жертви серед цивільного населення поки що нема.

У зв’язку з воєнними діями зростає кількість афганських біженців на кордонах із сусідніму країнами, особливо з Пакистаном, який закрив свої кордони для афганців. Тут біля прикордонного містечка Чаман зібралося понад 10 тисяч людей, які здійснили кілька спроб силою прорватися на пакистанський бік. Серед біженців ширяться інфекційні хвороби і голод.

Тим часом у вівторок Вашінгтон призначив додаткових 26 мільйонів доларів для надання гуманітанрної допомоги афганському цивільному населенню і біженцям. Раніше для цієї мети вже призначено 320 мільйонів доларів і ще 10 мільйонів у рамках гуманітарної допомоги ООН. Гуманітарну допомогу афганському населенню організували також інші країни регіону. Проте, як підкреслюють журналісти, доставити цю допомогу потребуючим у різних частинах країни, контрольованих талібаном, майже або цілковито неможливо.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG