Доступність посилання

ТОП новини

Нові подробиці слідства у справі терористичних актів у США 11 вересня


Нові подробиці слідства у справі терористичних актів у США 11 вересня

Нью-Йорк, 24 жовтня 2001 ― Слідство у справі терористичних актів у США виявило, що найближчі помічники бін Ладена діяли на американській території.

На сьогодні вже понад 900 осіб у США заарештовано у перебігу боротьби з тероризмом взагалі і мережею «Аль-Каїда», зокрема. Поки що жодному із заарештованих не пред’явлено форального звинувачення у безпосередній причетності до терактів 11 вересня, коли повітряні пірати захопили 4 пасажирські авіалайнери і перетворили їх у зброю масового знищення, здійснивши напад на Світовий торговельний центр у Нью-Йорку і будинок Пентагона під Вашингтоном.

Разом з тим, стало відомо, що один із заступників бін Ладена їздив по Америці у ході підготовки до цього злочину і збирав пожертви від мусульман, яким говорилося, що зібрані кошти, тисячі доларів, призначаються для допомоги афганським біженцям. Натомість, на ці гроші було придбано, там таки в Америці, обладнання супутникового зв’язку для штаб-квартири бін Ладена в Афганістані. Слідчі виявили, що осередки мережі бін Ладена «Аль-Каїда» існують у Західній Європі, на Близькому Сході і в колишніх радянських республіках Середньої Азії.

Збирав гроші і керував осередками доктор Альман аль- Завахірі, людина номер два в організації «Аль-Каїда». Цей медик є лідером «Ісламського єгипетського джихаду», екстремістського угруповання, яке 1981 року здійснило вбивство єгипетського президента Анвара Садатта за те, що той уклав мирний договір з Ізраїлем.

Слідчі також вбачають зв’язок між доктором Завахірі та шейхом Мохаммадом Гевайях, який до останніх днів керував мусульманською мечеттю під назвою «Ісламський культурний центр» у Манхеттені і у своїх екуменічних проповідях за участю священників та рабинів закликав до миру, любові та гармонійних взаємин між людьми різних віросповідань. Цей шейх пояснив свій від’їзд тим, що йому, начебто, погрожували смерттю за те, що 4 жовтня він дав інтерв’ю арабському інтернетівському виданню. В інтерв’ю арабською мовою, екуменічний шейх стверджував, що мусульман в Америці переслідують, що арабських дітей отруюють єврейські лікарі в американських лікарнях і, що це євреї-диспетчери цивільної авіації 11 вересня скеровували лайнери, захоплені терористами на будинки.

Посол Кувейту при ООН Мухаммед Абдала Абдулхасан, який очолює раду директорів «Ісламського культурного центру» заявив, що іммам Гемайях навчав ісламську громаду, але що його сенсаційне інтерв’ю, мовляв, не репрезентує ані політики, ані переконаь цієї громади та її культурного центру.

Разом з тим, посол Абдулхасан спростував твердження шейха про нібито погрози на його адресу, сказавши, що у його заяві з поясненням своєї відставки, шейх навіть не згадував про жодні погрози.

За словами Білла О’Райлі, коментатора телемережі новин «Фопс», що посилається на слідчі джерела, шейх Гемайях був теоретиком та ідейним натхненником терористичної організації бін Ладена і доктора Завахірі. Внаслідок арештів сотень мусульманських прибічників тероризму,- каже О’Райлі, - вимальовується картина широко розгалуженої і добре законспірованої організації з осередками у великих містах Америки.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG