Доступність посилання

ТОП новини

Підсумки Конгресу російських співвітчизників у Москві


Підсумки Конгресу російських співвітчизників у Москві

Київ, 25 жовтня 2001 - 11-12 жовтня у Москві за ініціативою президента Росії Володимира Путіна відбувся Конгрес російських співвітчизників. Одна з найчисельніших делегацій складалася з представників російських громад України. Нещодавно за підсумками цього Конгресу вони провели у Києві прес-конференцію.

За словами одного з учасників делегації Конгресу, голови Російського руху України Олександра Свистунова, Російська федерація в особі свого президента Володимира Путіна заявила про істотно нові шляхи розв’язання проблеми своїх співвітчизників за кордоном. А саме - упродовж року у Російській федерації при президентові Росії планується створити окрему державну структуру, яка б займалась захистом інтересів російськомовного населення в країнах СНД, зокрема в Україні, а також (цитую) “адекватно реагувала на порушення прав своїх співвітчизників”.

Про те, що Росія заповзято і з розмахом взялася відстоювати інтереси своїх співвітчизників за кордоном свідчить хоча б той факт, що у 2002 році уряд Російської федерації планує виділити з держбюджету 105 млн. карбованців на підтримку російської діаспори в СНД та країнах Балтії. Левова доля цих коштів призначена для України і Казахстану, держав з найчисельнішими російськими меншинами. Планується, що ці гроші будуть витрачені на закупівлю підручників російською мовою, випуск газет і створення російськомовних Інтернет-сайтів. Крім цього, у 2001 році створено Руський Блок, який відстоює інтереси російськомовного населення України. Він має намір брати участь у наступних парламентських і місцевих виборах.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG