Доступність посилання

ТОП новини

Про проблеми нацменшин на Одещині


Про проблеми нацменшин на Одещині

Одеса, 25 жовтня 2001 - Вперше за останні кілька років на засіданні колегії при голові Одеської облдержадміністрації було заслухано проблеми національних меншин в регіоні.

Незважаючи на те, що в Одеській області національні меншини, є у рівних умовах винесене на засідання Колегії питання “Про реалізацію Закону про нацменшини” викликало найактивніше обговорення.

За словами першого заступника голови Одеської облдержадміністрації Миколи Тендюка, проблеми нацменшин вимагають глибокого вивчення на місцях, адже на рівні області глобальних проблем не існує, за виключенням молдаван з Рені, які внаслідок бюрократичної тяганини дотепер не можуть на рівних умовах поступати до українських вищих навчальних закладів та працевлаштовуватися в Україні. Одержуючи дипломи про освіту у Румунії такі випускники в Україні не мають перспектив.

Представники більшості національних меншин нині заявляють про необхідність створення власних газет і обов”язкового фінансування національно-культурних товариств на рівні районів. Гроші такі передбачені лише в обласному бюджеті.

Не влаштовує нацменшини і така делікатна проблема як викривлення етнічних імен. Виявляється, що майже у всіх школах Одеси та області національні імена дітей трактуються або на український, або на російський лад.

Головуючий на Колегії Микола Тендюк, закликав представників етносів не перебільшувати цієї проблеми. На його думку, національно –культурні товариства мають потужний потенціал, а тому спроможні вирішувати чимало проблем самостійно. Чимало активістів та керівників цих товариств обіймають в Одеській області керівні посади.

Тим часом, Микола Тендюк пообіцяв представникам національно-культурних товариств, що в обласному бюджеті наступного року так само буде передбачено фінансування розвитку мов, звичаїв, культур різних етносів. Бюджет 2002 року має зменшиться майже у двічі, а тому у перспективі запропоновано залучати інвестиції так само з історичної Батьківщини.

На засіданні Колегії було ухвалено рішення про завершення будівництва школи у селі Петродолинське, Овідіопольського району, Одеської області де мешкають німці, які повернулися з місць депортації.

Найближчим часом перед Верховною Радою України буде порушено питання про відновлення болгарської газети “Лучаферул”. Свого часу ця газета видавалася в Одесі як додаток до газети “Голос України”.

Тепер і молдавани в Одесі, так само, на законних підставах заявляють про реанімацію власної газети.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG