Доступність посилання

ТОП новини

Антитерористична акція в Афганістані


Антитерористична акція в Афганістані

Прага, 25 жовтня 2001 – У четвер американська авіація продовжила бомбардувати військові об’єкти талібів в Афганістані, передусім у районі Кабула і Кандагара. За словами військового командування, мета цих ударів – максимально послабити позиції талібану і підготувати грунт для наступу підрозділів Північного альянсу на Кабул і далі на південь країни.

Бомбардування позицій талібану в районі Кабула й Кандагара триває вже четвертий день. Тим часом неподалік від міста Мазар-і-Шаріф на півночі Афганістану продовжуються запеклі бої між підрозділами опозиційного Північного альянсу і талібану. У середу представники пентагону вперше визнали, що, з огляду на впертий опір з боку сил талібану, підрозділи опозиційного Північного альянсу поки що не просунулися на південь від контрольованих ними територій, хоча повідомляють про деякі усіхи. У середу представники альянсу заявили про те, що в боях загинуло 35 талібів і 140 потрапило в полон. Про втрати самого альянсу повідомлень не надходило. Однак, з огляду на зміну тактики талібів пентагон нині дещо скептичніше оцінює можливості закінчити воєнні дії найближчим часом. Серед іншого командування талібану переносить, а радше ховає свої позиції, тобто живу силу й техніку в житлових дільницях міст. У містах, особливо в Кандагарі, який вважають опорою режиму талібан, посилено заходи безпеки. Міліція талібану фактично стероризувала місцеве населення, перевіряючи документи і затримуючи всіх чужих або підозрілих осіб. Водночас талібан розгорнув широку пропагандистську кампанію проти воєнної акції і західних союзників. Кожного дня надходять повідомлення про жертви серед цивільного населення. Більшість із цих повідомлень перевірити неможливо або вони явно неправдиві. Згідно з останніми заявами талібів для засобів інформації, американські літаки заатакували автобус із пасажирами, а також мечеть, у якій загинуло 20 мусульман.

Крім того талібан захоплює гуманітарну допомогу для голодуючого населення. Згідно з останніми повідомленнями, режим має намір або вже розпочав отруєння харчових пакетів, щоб таким чином припинити користання з гуманітарної допомоги Заходу.

Конкретна мета відплатної акції в Афганістані за недавні терористичні акти в Нью-Йорку і Вашінгтоні, як підкреслюють офіційні особи США, - знешкодити саудівського терориста Бін Лядена, головного запідозреного в організації цих актів, а також знищити бази міжнародного тероризму й усунути від влади режим талібан, який підтримував міжнародний тероризм. За словами міністра оборони США Рамсфельда, ніхто не бере під сумнів того факту, що талібан врешті буде усунено від влади. Проте Рамсфельд не виключає можливості, що Осама Бін Ляден може втекти або, можливо, вже втік з Афганістану.

Тим часом у зв’язку, як видно з усього, із затяжною воєнною акцією держсекретар США Пауел заявив, що удари по військових і стратегічних об’єктах талібів триватимуть і під час мусульманських свят рамадан наступного місяця.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG