Доступність посилання

ТОП новини

Поштова скринька


Поштова скринька

Прага, 26 жовтня 2001 - Жахливі теракти в США 11 вересня, воєнні операції Сполучених штатів проти режиму талібів в Афганістані, який дає притулок і вишколює терористів і в цьому контексті спекуляції, міркування про можливий розвиток подальших подій – ось тема, що її жваво обговорюють також у суспільстві України. Свідчать про це і листи від наших слухачів. Вони висловлюють різні думки, в основному засуджують тероризм, співчувають жертвам, схвалюють багатопланову боротьбу проти міжнародного тероризму. Є і такі листи, автори яких пишуть так: я проти тероризму, АЛЕ…

Саме такого змісту листа надіслав нам заслужений лікар-хірург з Тернополя пан Калінський.

Щоб слухач мав кращу уяву про хід думок пана Калінського, варто навести уривки з його довгого листа.

“Я вважаю, що американська адміністрація в різні періоди з часів Другої світової війни зробила все можливе, щоб накликати на свій народ цю напасть”, пише автор і перечисляє, так би мовити “гріхи” Сполучених Штатів. Ось вони:

Скинення атомних бомб на Гірошиму і Нагасакі. Війна у В’єтнамі.Звинувачення лівійського диктатора Каддафі, Бомбардування Югославії й вимога видачі Мілошевича Гаазькому трибуналу. “Тепер без суду і слідства, пише доктор Калінській, звинувачують Бін Ладена”. Хід думок автора листа досить прозорий: Американці, мовляв, самі винуваті в терактах в Нью Йорку і Вашінгтоні, бо “США дедалі більше дозволяють собі насаджувати своє бачення свободи і демократії як безпосередньо, так і через міжнародні організації. США все більше беруть собі право бути міжнародним арбітром і міжнародним жандармом”, пише слухач із Тернополя. До названих “гріхів” так званого міжнародного жандарма – CIF - можна б ще додати й такі: План Маршала для відбудові післявоєнної Європі, зокрема Німеччини. Денацифікація Німеччини і відбудова інститутів демократії. Корейська війна, в результаті якої Південна Корея економічно процвітає, а комуністична – Північна Кореє голодує. Так званий міжнародний жандарм – США – подбали про те, щоб заарештувати президента Панамі Орієгу, який займався не справами держави, а наркобізнесом.

Залишмо на боці скинення атомних бомб на японські міста і війну у В’єтнамі, бо це не має нічого спільного з сучасними формами міжнародного тероризму.

Стосовно Каддафі. Він добре знає, чому став персоною нон грата в демократичних країнах. Згадати хоча б авіакатастрофу над шотландським місом Локербі у грудні 88 –го. Вибух пасажирського літака готували спецслужби лівійського диктатора. Загинуло 270 осіб.

Стосовно Мілошевича. Він був ініціатором кривавих балканських воєн в ім”я великої Сербії. Кровопролиття мешканців хорватського міста Вуковар, масакра тисячів мусулман в Сребреніці, масові вбивства косовських албанців, гвалтування їхніх жінок – ось лише деякі факти кривавої авантюри Мілошевича, якого вкінці зненавиділи самі серби, скинувши його влавду і передавши Мілошевича Міжнародному трибуналу в Гаазі.

Переходимо, як мені здається, до основного в листі слухача з Тернополя. Сполучені Штати, за його словами, міжнародний жандарм – цитую – “тепер без слідства і суду звинувачують Бін Ладена”. Варто нагадати, що режим Талібан в Афганістані, що дає притулок міжнеародним терористам і бін Ладену, який фінансує вишкіл терористів і благословляє все це мулла Мохаммад Омар визнали лише три із п”ятидесяти трьох мусулманських держав світу. Ці держави є членами Організації ісламської конференції, яка однозначно засудила тероризм бін Ладена. Американську крнтртерористичну операцію осудили лише такі кравїни як Іран, Ірак і Судан, режими яких до тероризму відносяться дуже поблажливо.

Автор листа з Тернополя поміняв місцями жертву і насильника. Напад вчинено на Сполучені Штати. Агресором є вихованці Усами бін Ладена, який ще 98-го року в інтерв”ю телемережі ЕйБіСі висловив сподівання, що Сполучені Штати буде знищено і закликав вбивати будь-якого американця і будь-де на земній кулі.

Усама бін Ладен, його однодумець і сват мулла Омар вважають, що весь світ поділений на “віруючих” і “невіруючих”.

“Справжніми віруючими” є начебто лише талібі, решта – “єретики”. Тому режим талібів розстріляв 8 тисяч хазарійців в Афганістані. Їхня провина полягала в тому, що вони були шиїтами, отже в очах талібів – “єретиками”.Свою ненависть до “невіруючих” продемонстрували талібі навіть на німих свідках колись буддістської культури в Афганістані. Висадили в повітря найбільші у світі статуї Будди з 5-го століття. Мені здається, що візитна картка, яку досі залишили за собою таліби та їхні покровителі досить промовиста.

На іншому місці свого листа доктор з Тернополя аргументує так: Організація Хесболла, додам від себе – терористична, домагається виведення ізраїльских військ території Палестинської автономії. Хіба це несправедллива вимога? – запитує автор листа і продовжує: “Цим я хочу підкреслити, що терористів треба не тільки душити, знищувати, але й вислуховувати їх, рахуватися з їхніми вимогами”. Тут можна лише розвести руками.

А якщо терорист-самовбивця висадить у повітря ресторан, дискотеку чи навіть синагогу в самому Ізраелі? Треба буде далі з ними розмовляти і торгуватися?

Чи не йдеться тут про якийсь гнилий компроміс між любовю до життя та некрофілією - любовю до смерті?

Логіку автора листа не можна прийняти. Може це зумовлено його особистою образою, бо доктор Калінський пише з гіркотою, що йому особисто довелося зіткнутись з “демократією” представників офіційних органів США в Україні. Торік у жовтні панові Калінському відмовлено у візи до Сполучених Штатів і не пояснено причину такої відмови. Звісно, це прикро. Такою є однак практика консульських відомств більшості країн. України також.

Якщо підходити до оцінки антитерористичних операцій з почуття особистої образи чи антипатії, то війна проти міжнародного тероризму вирішуватиметься не в Афганістаті, а в наших головах і на емоційному рівні.

Саме тому виникає аргументація на кшталт: я проти тероризму, АЛЕ…

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG