Доступність посилання

ТОП новини

Реакції на ухвалення Верховною Радою Земельного кодексу


Реакції на ухвалення Верховною Радою Земельного кодексу

Прага, 26 жовтня 2001 ― Навіть після того, як земля в Україні стане товаром, навряд чи Україна повернеться до властивого її народові селянського фермерства - пише у п’ятницю британський діловий щоденник “Файненшл Таймс”. Попри такі невтішні прогнози, прихильники земельної реформи в Україні вважають ухвалення Земельного кодексу – ключовим моментом поліпшення економіки і притягнення іноземних інвестицій.

Західні оглядачі вважають, що не слід очікувати швидких змін з ухваленнями Верховною Радою Земельного кодексу. По-перше, як зазначає агенство Рейтер, фермери України, яка колись була житницею Радянського Союзу, надто бідні, аби купувати нову техніку й добрива. По-друге, крім того, що новий земельний кодекс дозволяє продаж і купівлю землі не раніше ніж у 2005 році, без ухвалення Верховною Радою додаткових законів регулювання ринку землі, торгівельні операції із землею не можливі. І нарешті третій аргумент наводить британський діловий щоденник “Файненшл Таймс”: приватна власність на землю в Україні не сприятиме поверненню українських селян до землі. Натомість, так звані ксп, котрі зараз орендують землю в колишніх колгоспів тепер швидше за все закуплять землю в селян, котрі мають цю землю не в приватній, а в колективній власності.

Оглядач “Файненшл Таймс” коментує положення про заборону іноземцям володіти українськими земельними угіддями. Він припускає, що це не стане перешкодою для західних інвесторів або українських магнатів, котрі воліють інвестувати в українську економіку через офшорні компанії. Така практика дозволяє їм обходити інші українські закони.

Як відомо, Земельний кодекс стає законом від моменту його підписання президентом Кучмою. А от глава російської держави Володимир Путін сьогодні підписав Земельний кодекс Російської Федерації та Федеральний закон про негайне впровадження цього законодавчого акту. Нагадаємо, що Держдума Росії ухвалила Земельний кодекс 20-го вересня цього року. Російський закон хоча і дає росіянам право володіти землею, проте має числені обмеження. Скажімо, право власності не стосується сільськогосподарських угідь. Крім того, Закон дозволяє приватизовувати лише 2 відсотки площі усіх російських земель, серед них – промислові території, земельні ділянки міст і селищ. Земельний закон Російської Федерації обмежує права власності для іноземних громадян на землю у прикордонних областях. В інших випадках іноземці й росіяни мають рівні права власності на землю.

Так само як і в Україні, право приватної власності на землю в Росії гарантується Конституцією, так само російські комуністи довгі роки чинили спротив ухваленню Земельного кодексу. Лише після втратою російськими лівими більшості у Думі 2 роки тому, парламент Росії зміг прийняти Земельний кодекс.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG