Доступність посилання

ТОП новини

Борис Трайковський зустрівся з Леонідом Кучмою в Криму


Борис Трайковський зустрівся з Леонідом Кучмою в Криму

Симферополь, 29 жовтня 2001 - У неділю на державній дачі “Зоря” у Форосі відбулися українсько-македонські переговори на найвищому рівні. Президенти обох держав Леонід Кучма і Борис Трайковський обговорювали питання військової співпраці і розширення торгівлі між Україною і Македонією.

Борис Трайковський, який вже по прибутті до Симферопольського аеропорту заявив, що Україна врятувала Македонію від міжнародного тероризму, усіляко наголошував на тому, що співробітництво його держави з Україною не обмежується лише постачанням української зброї. Тим не менш, питання продовження військово-технічної співпраці між двома країнами було головним під час зустрічі у Форосі. За офіційним повідомленням, президенти обговорили проблему гармонізації україно-македонської співпраці у військово-технічній сфері з міжнародними зобов’язаннями України. Іншими словами – обговорювалося, як продовжити постачання української бойової техніки на Балкани і не викликати гнів з боку Заходу, який виступає проти мілітаризації македонського уряду, що є однією із сторін в етнічному конфлікті в цій балканській державі.

За неофіційною інформацією, отриманою з джерел в уряді Криму, сторони домовилися, що Україна продовжить “обмежені” поставки до Македонії військової техніки і запчастин до неї. Україна також забезпечить ремонт та обслуговування цієї техніки на місцях. Нагадаю, що цього року Україна поставила до Македонії 4 винищувачі Су-25, 8 вертольотів Мі-24 і Мі-8 і понад 3 десятки модернізованих танків Т-72, щоб допомогти македонському уряду в боротьбі з албанськими повстанцями, однак, на вимогу США та інших країн Заходу призупинила подальший військовий експорт у цю балканську країну.

Джерела повідомляють, що на зустрічі у Форосі не деталізувалися українські поставки, але ухвалено принципове рішення про їхнє відновлення з одночасним проведенням консультацій з НАТО та урядами західних партнерів обох країн. Як заявив прес-секретар президента Кучми Ігор Сторожук, сторони намагатимуться налагодити з НАТО політичний діалог з цього питання для пошуку оптимального рішення. Мова також йшла й про інші параметри української військової допомоги Македонії, зокрема, у підготовці кадрів.

Другою головною темою стало обговорення питання імплементації, тобто запровадження в дію положень договору про режим вільної торгівлі між Україною і Макекдонією. За даними з кримських джерел, українська сторона наполягала на пришвидшенні цієї процедуру, пов’язуючи її з відновленням та активізацією військової співпраці. Українці розглядають Македонію як непоганий ринок збуту своєї продукції та як трамплін до інших країн Балканського регіону.

На переговорах Леонід Кучма зробив заяву про бажання України увійти своїми представниками до складу спостерігачів від Європейського Союзу та ОБСЄ в Македонії. Про важливість цих переговорів свідчить те, що в них з обох боків брали участь високопоставлені представники міністерств оборони і закордонних справ обох країн, які за підсумками переговорів отримали від своїх президентів відповідні доручення з їхньої реалізації.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG