Доступність посилання

ТОП новини

Антитерористична кампанія


Антитерористична кампанія

Прага, 29 жовтня 2001 – Тема боротьби з тероризмом і далі домінує на сторінках західної преси. Чимало уваги оглядачі присвячують причинам активізації терористичної діяльності в мусульманському світі і зокрема ідеї поглиблення конфлікту між християнством та ісламом, на якій наголошують нині ісламські екстремісти.

Британська газета «Файненшл таймс» містить коментар відомого науковця із Центру міжнародного розвитку при Гарвардському університеті Джефрі Закса. Автор коментує поширену останнім часом тему занепаду цивілізацій, яку, за його словами, багато аналітиків розглядають у моральному аспекті. Дехто вважає, пише Закс, що християнські суспільства доказали свою зверхність над ісламом. Тим часом деякі представники ісламу вважають навпаки. Обидва ці підходи, пише автор, неправильні і відповідальність за численні історичні конфлікти між християнством та ісламом несуть обидві сторони. Нинішнє твердження про упадок ісламу у моральному розумінні, а не демографічному чи геополітичному, на думку автора, породжує непорозуміння і зростання фанатизму.

З іншого боку, як зазначає автор, порівняно невеличкі групи ісламських фундаменталістів, які бажають, за словами автора, повернути «золотий вік ісламу», теж не знаходять широкого відгуку, бо не беруть до уваги технологічних, демографічних і геополітичних змін від тих часів, коли мусульманські міста були вінцем глобальної цивілізації. Вирішенням нинішньої конфронтації, на думку Закса, повинен стати перегляд межі між ісламом і христичнством, яка мала би стати, за словами автора, відкритим кордоном, аніж лінією фронту. При цьому, як закінчує автор, Сполучені Штати і Європа повинні розглядати ісламський світ у ширшому аспекті, а не лише як джерело нафти у Перській затоці і Середній Азії, яким можна економічно маніпулювати.

Тим часом газета «Вашінгтон пост» містить коментар колишнього представника США в ООН Річарда Голбрука. Автор критикує антитерористичну коаліцію за те, що вона не доклала достатніх зусиль, щоб заручитися ширшою підтримкою мусульманського світу. Нині, як вважає автор, більшість аналітиків визнають, що Осама Бін Ляден переконав більшість мусульман, що війну розпочато проти ісламу, а не проти тероризму. Що найбільше мало б турбувати, на думку Голбрука, то це той факт, що навіть смерть Бін Лядена може прислужитися до поширення нового покоління ісламських фанатиків і терористів, якщо його слова знайдуть відгук серед мусульман. Тому боротьбу ідей в антитерористичній акції автор називає такою ж важливою, як і воєнні удари по базах терористів.

Французька газета «Ле Монд» у редакційній статті теж критикує воєнну кампанію в Афганістані, розпочату три тижні тому. Цю акцію газета називає воєнною і політичною битвою, яку Сполучені Штати повели не надто успішно. Газета критикує застосування в ударах по об’єктах талібів шрапнельних бобм, від яких гине цивільне населення. Газета цитує слова президента Європейського парламенту Ніколь Фонтен, яка назвала нинішню воєнну акцію в Афганістані політичною помилкою. Далі газета наголошує на прорахунках у цій акції. Північний альянс, на який робить ставку антитерористична коаліція, не продемонстрував майже жодних усіхів у боротьбі з талібаном, який продовжує виявляти сильний опір. Крім того захоплення і страта режимом талібан відомого партизанського лідера часів війни з радянською окупацією Абдули Гака теж не надихає опозицію на дальшу боротьбу проти талібів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG