Доступність посилання

ТОП новини

Реалізація міжнародної програми SOS-AIDS В Україні


Реалізація міжнародної програми SOS-AIDS В Україні

Київ, 1 листопада 2001 - У Донецьку, Харкові, Львові, Херсоні та Криму розпочато реалізацію Міжнародної програми запобігання ВІЛ-СНІД-у. В Україні нею опікуються експерти Британської Ради; кошти виділяє представництво Ради Європи.

Неможливо лишатись осторонь проблеми, яка загрожує існуванню людства, - вважають британці. Як каже консультант Британської Ради Лінци НІЛЛ: “Боротьба з розповсюдженням ВІЛ-інфекції – це проблема міжнародна. Адже вірус уражає людей з різних країн, представників різних соціальних прошарків. Мета нашої програми – використати досвід інших держав, аби запобігти розповсюдженню СНІД-у в Україні”, - розповідає пані Нілл. Програма стартує у листопаді цього року, а закінчується – у серпні 2003-го року. До участі у ній залучено представників міських та обласних рад, громадських організацій та лікарів. Владні та громадські інститути працюватимуть з так званими “групами ризику”, серед яких – наркомани, повії. На вулицях молодь роздаватиме листівки і брошури про ВІЛ та СНІД і досвід розвинених країн у боротьбі з його поширенням. Особливу функцію покладено на журналістів, які через ЗМІ повідомлятимуть про шляхи розповсюдження інфекції та методи запобігання цьому.

Однією з проблем, які виникли при розробці програми SOS- AIDS, британські експерти називають відсутність РЕАЛЬНИХ статистичних даних щодо кількості ВІЛ-інфікованих в Україні. За словами пані Нілл: “Пошук реальних цифр потребує значних коштів. Статистика в Україні лише фіксує цифри, зібрані у недалекому, але минулому, і не може змоделювати цифр сьогодення і майбутнього. Так, за офіційною українською статистикою, кількість ВІЛ-інфікованих сягає сорока тисяч. За нашими ж даними їх удесятеро більше. І їхня кількість зростає у геометричній прогресії”, - стверджує британський консультант. Варто зазначити, що подібне спостерігалося десять років тому у самій Великобританії: тоді міністерство охорони здоров” тішилось, що кількість ВІЛ-інфікованих у Королівстві не перевищувала кількох тисяч осіб – а за десять років таких людей уже кілька сотень тисяч... І, за прогнозами медиків, за наступні десять років третина працездатного населення Великобританії може бути уражена страшною хворобою. Подібне чекає і на Україну, і на інші держави, де система попередження розповсюдження хвороби не встигає за розвитком подій у “групах ризику”. Залишається сподіватись, що почуття власної безпеки наших співгромадян та успішна реалізація програми SOS- AIDS зменшать рівень ризику.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG