Доступність посилання

ТОП новини

Американська війна на домашньому фронті: боротьба за громадську думку в США


Американська війна на домашньому фронті: боротьба за громадську думку в США

Прага, 1 листопада 2001 ― Щоранку від 11 вересня американці прокидаються з похмурими картинками з екранів телевізорів. Різноманітні телеканали демонструють стражданнями цивільного населення Афганстану від бомбардувань. Оглядачі зазначають, що в самій Америці зростає невдоволення зволіканням із початком наземних операцій, мета яких – знешкодити Усаму Бін Ладена та його терористичну організацію Аль-Кайда. А Пентагон розмірковує над можливостями нової боротьби, а саме - боротьби за громадську думку.

У той час як Сполучені Штати знищують мережу Талібану та Аль-Кайди в Афганістані, в самій Америці Білий Дім захищається від нападів американської громадськості, стурбованої численими жертвами з боку мирного населення Афганістану і недостатньо активною воєнною кампанією. Міністр оборони США Доналд Рамсфельд щодня доповідає про кількість загиблих в Афганістані: він наголошує, що удари завдаються лише по військових об’єктах, але, як і в будь-якій війні, населення також потерпає. Крім того не слід забувати, говорить Рамсфельд, що не лише американська чи британська зброя інколи не влучає в мішені – на території країни боротьбу з талібами веде й Північний альянс.

В інтерв’ю Радіо Свобода військовий аналітик Вашингтонського центру Heritage Foundation Джек Спенсер говорив про важливість розуміння причин, чому США воюють в Афганстані. “Не забуваймо про те, чому ми почали це. Сполучені Штати не хотіли іти в Афганістан. Ми пішли туди, тому що нас атакували, і ми просто не мали вибору.”

На думку аналітика, Білий Дім повинен робити все, аби наміри Америки вірно розуміли у світі, і особливо в мусульманських країнах, де з американців часто роблять образ ненависних вбивць. Для цього потрібна ефективна стратегія формування громадської думки. У зв’язку з цим згадують одну з перших помилок Адміністрації США від початку бойових дій в Афганстані, коли чільні американські урядовці відмовилися від інтерв’ю провідній арабській телекомпанії Аль-Джазіра, і лише згодом держсекретар Пауел і міністр оборони Рамсфельд погодилися виступити перед арабською громадськістю.

Інший аналітик з Центру Стратегічних й Міжнародних Досліджень, колишній військовий розвідник Кенет Алард також вважає, що адміністрація Буша приділяє недостатньо уваги іміджу Америки, що його формують такі телеканали як Аль-Джазіра, (канал вважається арабським варіантом СNN). “Без сумніву, це – інформаційна війна, і на сьогоднішній день, я гадаю, інша сторона перемагає саме через брак інформації про нас.”

Аби зарадити ситуації, Сполучені Штати і Великобританія розпочали пропагандистську кампанію, суть якої полягає в гуманітарній допомозі, яку доречі США надавали Афганістані і до воєнних ударів. Не слід забувати – наголошують інші аналітики, що Америка скидає на талібські об’єкти не лише бомби; з неба на афганську землю летять і харчі, і пропагандистські листівки. Це робиться, аби завоювати не лише серця й розум афганців, а й симпатії мусульман цілого світу.

Редактор лондонського арабськомовного щоденника “Аль-Хайят” Тавіль Каміль вважає, що причина, чому Захід не може порозумітися з мусульманським світом - у різному розумінні проблем тероризму. В інтерв’ю Радіо Свобода він сказав, що зокрема діяльність Хезболли в Лівані, на думку багатьох не є тероризмом, тоді як Америка зараховує його до терористів. Арабський оглядач говорить, що не лідерів арабського світу слід переконувати у терористичній дільяності Бін Ладена, вони це знають, а от прості люди на вулицях розцінюють воєнну кампанію в Афганістані, як замах на цілий мусульманський світ. “Пересічні громадяни в арабських країнах ані на секунду не вірять, що це війна проти тероризму, особливо, якщо Америка постійно говорить, що це лише перший етап, і що на другому етапі – будуть інші цілі. Тут згадують Ірак, Сомалі, Сирію, Ливан. Це просто не спрацьовує.”

Деякі експерти вважають, що нинішні американські політики успадкували помилки з минулого, коли США підтримували скорумповані режими лише з міркувань стабільності в регіоні, багатому на нафту. Отож, критичні зауваження аналітиків про необхідність переглянути американську політику щодо арабського світу очевидно будуть враховані нинішньою й майбутніми адміністраціями США, адже вже зараз бачимо як важко Америці впливати на громадську думку в мусульманських країнах.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG