Доступність посилання

ТОП новини

Антитерористична акція


Антитерористична акція

Прага, 1 листопада 2001 – Увага більшості західних оглядачів і далі зосереджена на антитерористичній акції і на поширенні шляхом поштових пересилок бацили антраксу, тобто сибірки. Хоча досі від сибірки померло лише четверо осіб і захворіло 15, ця тема викликає широкі відгуки у західній пресі і водночас гостру критику на адресу уряду США за зволікання у справі докладного контролю поштових пересилань.

Оглядач газети «Вашінгтон пост» Діон аналізує саме критику у засобах інформації на адресу американського уряду за його зволікання у медичних перевірках поштових працівників на наявність бацил сибірки, коли представники урядових канцелярій почали отримувати заражені спорами сибірки листи і отримали належну медичну допомогу або запобіжні заходи. Із чотирьох померлих на сибірку - двоє працівників пошти. Автор вважає це за серйозний недогляд з боку вищих офіційних осіб, які не надто, за словами автора, цікавляться долею решти людей.

Тим часом коментатор французької газети «Ліберасьйон» Паскаль Ріш порушує проблеми слідства, яке веде Центральне розвідувальне управління США поза межами Сполучених Штатів у справі терористичних актів у Нью-Йорку і Вашінгтоні. ЦРУ докладає колосальних зусиль, щоб натрапити на слід і допомогти притягти до відповідальності організаторів найтяжчих в історії терористичних актів. Труднощі постають передусім у збиранні нформації про Бін Лядена й організацію «АльКайда» у країнах, які США вважають спонзорами міжнародного тероризму. Врешті, однак, представники ЦРУ відвідали Сірію, яка підтримує терористичну організацію Хезбола. А останнім часом, як зазначає автор, вони здобули ще одного неймовірного союзника – Лівію, яку Вашінгтон тривалий час вважав осередком міжнародного тероризму. Нещодавно представник лівійської таємної служби зустрівся в Лондоні із працівниками ЦРУ. Врешті представники ЦРУ вступили в переговори із офіційними колами Судану, де свого часу, в 90-х роках перебував Бін Ляден і звідки був видворений. До речі, як пише автор, Хартум не раз пропонував Центральному розвідувальному управлінню інформацію про Бін Лядена ще до терористичних актів у США, проте Вашінгтон тоді відмовлявся співпрацювати із суданським режимом. За сьогоднішніх умов, іронічно зауважує коментатор, взаємини явно поправляються: минулого тижня Хартум відвідала делегація держдепартаменту США. Ахілесовою п’ятою Сполучених Штатів у боротьбі з тероризмом, пише на закінчення коментатор газети «Ліберасьйон», виявився брак інформації.

Газета «Уолл стріт джорнел» у своєму азійському виданні містить коментар Марши Крістофф Куроп – колишнього редактора тижневика «Діфенс ньюз», тобто «Новини оборони». Серед іншого автор припускає, що Осама Бін Ляден і його мережа «Аль Кайда» могли отримувати фінансову допомогу з Балканів. Використовуючи не до кінця вирішену ситуацію з Боснією і краєм Косово, «Аль Кайда» могла закласти тут, в тилах Європи свій осередок. Про це, як підкреслює автор, свідчать візити на Балкани протягом останніх 10-ти років керівників «Аль Кайди», включно з Бін Ляденом. Автор додає до цього, що албанська етнічна «Армія визволення Косова», яка під час збройного конфлікту отримувала допомогу від союзу НАТО і Сполучених Штатів, як видно з усього, пов’язана із контрабандою наркотиків та ісламськими радикальними угрупованнями.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG