Доступність посилання

ТОП новини

Близький Схід: Демократичний світ закликає Ізраїль відступити


Близький Схід: Демократичний світ закликає Ізраїль відступити

Прага, 1 листопада 2001 ― З нетерпінням очікуючи у четвер приїзду британського прем’єра, палестинці висловлювали скептицизм з приводу заяви ізраїльського прем’єра Аріеля Шарона про його готовність сісти за стіл переговорів. А напередодні візиту Тоні Блейра в Єрусалим, на Західному березі Йордану ізраїльські сили вбили кількох членів радикального палестинського угрупування Гамас.

Нова хвиля кровопролиття в ізраїльсько-палестинському конфлікті зводить нанівець ініціативи США й Британії здобути широку підтримку арабського світу в анти-терористичній кампанії в Афганістані. Джордж Буш і Тоні Блейр, який сьогодні веде переговори в Єрусалимі, розглядають примирення на Близькому Сході запорукою стабільності в арабському світі й гарантією солідарності у боротьбі з Усамою Бін Ладеном. У середу після переговорів із сірійським президентом Башаром Асадом, Тоні Блейр сказав, що Британія прагне безпеки для Ізраїлю, справедливості й рівноправ’я для палестинців і встановлення палестинської держави. Але, зусилля Заходу ускладнюються хвилею насильства у палестинських містах після вбивства міністра туризму Ізраїлю 2 тижні тому. Відтоді ізраїльські війська продовжують блокувати палестинські території, нехтуючи закликами міжнародного співтовариства цілковито вивести свої війська з окупованих міст.

Речник Держдепартаменту США Річард Баучер у понеділок дав чітко зрозуміти, що Білий Дім хоче бачити виведення ізраїльських військ з окупованих територій і притягнення до відповідальності винних у насильствах. “Передусім треба вивести ізраїльські сили з біблійного міста Вефлиєма й Бейт Джала. Ми сподіваємося Ізраїль цілковито звільнить палестинські території.” На зібранні ізраїльських лідерів в Єрусалимі прем’єр Шарон заявив, що готовий особисто вести переговори з палестинцями. А палестинський міністр з міжнародної співпраці Набіль Шаат відповів, що ділог можливий, якщо Шарон вестиме переговори на підставі міжнародних резолюцій. Він має на увазі Резолюцію, що закликає Ізраїль вивести всі війська з території Палестини, окупованої ще за часів війни у 1967 році, включаючи Східний Єрусалим. Очікується, що завтра-післязавтра міністр закордонних справ Ізраїлю Шімон Перес зустрінеться з Ясіром Арафатом на конференції на іспанському острові Майорка. Але, з достовірних джерел стало відомо, що сам Перес не хоче мирних переговорів з Арафатом. За його словами, проблема не в переговорах, а у драматизмі, що створюється навколо них.

За рік від початку нової хвилі конфлікту між Ізраїлем і Палестиною вбито щонайменше 687 паленстинців і 182 ізраїльтанина.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG