Доступність посилання

ТОП новини

Польщі у ЄС потрібна процвітаюча Україна – польський міністр закордонних справ


Польщі у ЄС потрібна процвітаюча Україна – польський міністр закордонних справ

Прага, 2 листопада 2001 ― Вступ до Європейського Союзу та підтримка західного курсу України – такі головні пріорітети зовнішньої політики Польщі, говорить новий польський міністр закордонних справ Влодзімєж Цімошевіч. Позиція країни, яку він висловив в інтерв’ю британському діловому часопису Економіст, підтверждує, що пріорітети Польщі з новим урядом залишаються сталими. Єдину важливу зміну внесли події 11 вересня – тепер Польща хоче посилити свою рольу НАТО і навіть готова послати війська до Афганістану.

Прихід нового соціалістичного уряду в Польщі в Україні зустріли з певними побоюваннями – чи не зміниться політичний курс цієї держави по відношенню до України, адже Польща – чи не єдина країна на Захід від України, яка свою долю і власне процвітання пов’язує з процвітанням України. Одне з перших інтрев’ю нового польского міністра закордонних справ Владзімєжа Цімошевіча свідчить про те, що новий уряд переконаний у цьому так само, як і попередній.

Польща активізує свою діяльність у НАТО і хоче бути впливовим членом ЄС, як тільки вона долучиться до цієї організації, як вона сподівається 2004 року. Провідні європейські країни, такі як Німеччина, Франція та Британія заздрять її близьким стосункам з Америкою і змагаються за прихильність Польщі, котра завдяки кількості населення матиме вагоме слово у процесі ухвалення рішень в ЄС.

Сама ж Польща, крім вирішення проблем зі вступом до ЄС, а це - проблеми робітничої міґрації з Польщі, субсидії фермерам та неможливість купівлі землі іноземцями, вимагає від ЄС не нехтувати долею своїх східних сусідів. Польща вважає, що процвітання України і Білорусі у її інтересах так само, як і в інтресах всього Європейського Союзу, бо це дозволить мати стабільну ситуацію на сході ЄС.

В інтерв’ю британському діловому часопису Економіст польський міністр закордонних справ Владзімєж Цімошевіч говорить, що його особливо непокоїть, що поляки почуватимуться після вступу до ЄС у замкнутому просторі, бо з одного боку, вони ще матимуть кордони з ЄС на Заході, а з іншого, Брюссель будує великий мур від українців та білорусів на сході. Міністр відчуває це особливо гостро, бо його власна ферма і виборчий округ є на кордоні з Білоруссю. Коли європейські міністри відвідують міністра Цімошевіча у нього вдома, він веде їх на полювання і показує їм, де пройде східний кордон ЄС - «он за тими деревами». Якщо кордон закрити, він розділить сусідів і знищить жваву прикордонну торгівлю.

Уже зараз, говорить польский міністр закордонних справ, різниця у доходах між Польщею і Білоруссю більша, ніж між Польщею і Німеччиною. Польща має обмежені можливості щодо впливу на режим сусідньої Білорусі, проте вона хоче підтримати громадянське суспільство у цій країні. Але набагато важливіше для Польщі – підтримати Україну. «Польща не зможе почуватися у безпеці без процвітаючої України», говорить Владзімєж Цімошевіч, міністр закордонних справ Польщі в інтрев’ю журналу Економіст.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG