Доступність посилання

ТОП новини

Партія зелених України вимагає денонсування чотиристоронньої угоди між Україною, Росією, Болгарією та Молдовою про транспортування ядерних матеріалів з Болгарії до Росії через територію України


Партія зелених України вимагає денонсування чотиристоронньої угоди між Україною, Росією, Болгарією та Молдовою про транспортування ядерних матеріалів з Болгарії до Росії через територію України

Київ, 5 листопада 2001 - Угоду про транзит ядерних відходів із Болгарії до Росії через Україну та Молдову було укладено між чотирма країнами ще у 97-му році. Оскільки Молдова ухвалила Закон про заборону перевезення через її територію ядерних матеріалів, то де-факто угода стала тристоронньою. То ж заплановані транзитні ядерні потоки, таким чином, прямують лише Україною, густонаселеним краєм, котрий вже відчув на собі жахіття Чорнобильської катастрофи. Тепер чотири роки після Укладення угоди, Партія Зелених України забила на сполох.

Згідно з інформацією Партії “зелених”, територією України вже пройшли два контейнери з ядерними відходами, і ще один контейнер готується до транспортування. Причому, як поскаржився лідер ПЗУ, всупереч Оргуській Конвенції, “зеленим” не дають даних, ні про маршрут ядерних відходів, ні про стан контейнерів, у яких вони перебувають. Це, на думку Кононова, не сприяє контролю, в тому числі і щодо ймовірного використання ядерних матеріалів терористами.

Дехто із спостерігачів нагальність проведення прес-конференції “зеленими” пояснює тим, що напередодні ситуацію, пов’язану із транзитом ядерних відходів через Україну, окреслили деякі російські мас-медіа. Що ж стосується проблеми пов’язаної із браком екологічної інформації у “зелених”, то її можна адресувати самим “зеленим”, адже їхній представник Сергій Курикін є Міністром з питань екології. А значить, і сам міністр, і його партія мали б сказати, чому існує інформаційно-екологічний вакуум.

Активність “зелених” багато хто, і не безпідставно, пояснює передвиборчою кампанією. У цей період представники Партії зелених, зазвичай, пересідають на велосипеди, для того, щоб в’їхати у Верховну Раду. Що ж стосується проблеми транзиту ядерних відходів, то “зелені” у місцях можливого провезення небезпечного контейнера збиратимуть підписи. Втім, Кононов не виключив і більш радикальних дій, але це, за його словами, залежить від активності самих громадян.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG