Доступність посилання

ТОП новини

Ліга арабських країн осудила Бін Лядена й Ізраїль


Ліга арабських країн осудила Бін Лядена й Ізраїль

Прага, 5 листопада 2001 – Під час останніх вихідних у Дамаску відбулася дводенна нарада міністрів закордонних справ арабських країн, які входять до комітету Арабської ліги. Учасники наради вперше одностайно осудили Осаму Бін Лядена і його організацію «Аль-Кайда» за терористичні акти і відхід від ісламу. Міністр закордонних справ Сірії Шараа закликав припинити ізраїльську окупацію палестинських земель, пов’язавши її зі зростанням тероризму.

Оглядачі стверджують, що під час наради в Дамаску арабські лідери вперше одностайно, без дискусій і жодних розбіжностей осудили Бін Лядена і гостро скритикували його останнє телевізійне звернення до арабського світу, яке в суботу показало катарське телебачення «Аль-Джазіра». У цьому виступі Бін Ляден знову закликав мусульман до священої війни проти Сполучених Штатів, звинуватив Організацію Об’єднаних Націй у злочинах проти ісламу і назвав «невірними» арабських політичних діячів, які співпрацюють з ООН. Голова Ліги арабських країн Амр Муса заявив, що Бін Ляден, який оголосив війну цілому світові, не представляє ні арабів, ні мусульман. Муса говорив про Бін Лядена, як про головного винуватця й організатора терористичних актів у Нью-Йорку і Вашінгтоні. Із гострою критикою Бін Лядена і його організації «Аль-Кайда» виступили також міністри закордонних справ Йорданії і Єгипту Абдул Ілах аль-Хатіб і Ахмед Магер. За словами Хабіба, Бін Ляден представляє небезпечну радикальну течію в ісламі, яка не має нічого спільного зі справжнім ісламом. Ахмед Магер вважає, що Бін Ляден перебуває в цілковитій ізоляції і водночас веде війну проти решти світу.

Таку ж характеристику Бін Лядену дав і посол Єгипту у США Набіл Фахмі в інтерв’ю телемережі Сі-Бі-еС. За словами Фахмі, Бін Ляден, спотворюючи іслам, намагається використовувати його у війні проти помікрованих мусульманських країн, проти західної цивілізованої спільноти та інших частин світу.

Із подібною критикою виступили інші учасники наради комітету Арабської ліги, до якого входять Єгипет, Йорданія, Саудівська Аравія, Ліван, Марокко, Туніс, Сірія, Бахрейн, Ємен і представники палестинської автономії. Учасники зустічі обговорили також близькосхідний конфлікт і справу надання палестинській автономії ширшої економічної допомоги.

Із деяким дисонансом на нараді прозвучав виступ міністра закордонних справ Сірії Фарука аль-Шараа, який назвав «абсолютно неприйнятним», щоб країна, яка підтримує ізраїльський тероризм, звинувачувала інших в тероризмі. Шараа вважає першочерговим завданням досягнення миру на Близькому сході, що, на його думку, автоматично виб’є грунт з-під ніг терористів, які використовують палестинську проблему, як претекст для своєї терористичної діяльності.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG