Доступність посилання

ТОП новини

Internet-Майдан


Internet-Майдан

Київ, 6 листопада 2001 - Рада національної безпеки України має намір повернути Інтернет-ЗМІ у правове поле. Про це стало відомо 31-го жовтня після засідання РНБО, на якому розглядалось питання про заходи з удосконалення державної інформаційної політики та облаштування іформаційної безпеки України. Учасники засідання відзначили, що національний інформаційний простір має фрагментарний характер, низький рівень правової і фізичної захищеності. Іноді, - вважають функціонери нацбезпеки, - простір цей використовується для здійснення інформаційно-пропагандиських агресій та дискредитації українських державних і громадських інституцій. Учасники засідання висловили стурбованість неврегульованістю функціонування комп’ютерних сіток, корпоративного зв”язку та Інтернету. Ними було ухвалено відповідне рішення, яке буде введено в дію указом президента. Воно передбачає доручення Кабміну та ряду урядових структур врегулювання сфери онлайнових мас-медіа. Що стоїть за благим наміром Ради нацбезпеки – час покаже. Тим часом Віктор Недоступ. Огляд віртуальної преси.

“Кореспондент-нет” передруковує статтю з російського видання “Врємя новостєй”: “Українському війську підшукують нового начальника”. Леонід Кучма вимагає від нового військового керівництва “терміново забезпечити якісні зрушення у проведенні військової реформи”. Президент натякнув, що новий міністр оборони може бути й цивільним. Реальним кандидатом “Врємя новостєй” вважає Євгена Марчука. Його добре знають у Кремлі. Але вирішальним фактором, на думку авторів, буде особиста відданість Кучмі.

Тему демократичного контролю над військом продовжує “Форум”, публікуючи низку думок політиків та експертів під загальною назвою “Міноборони одержує громадянство”. Позиції та погляди на проблему відчутно відмінні, однак більшість дотримуються думки, що цивільний контроль за нинішніх світових реалій є найбільш виправданим. Цивільні мають вирішувати військові пріоритети а не навпаки. Герой ракетних стрільб по цивільним об”єктам, екс-командувач Олександр Кузьмук різко негативно оцінює перспективу призначення цивільного міністра оборони, втім, не відкидає можливість громадського контролю.

Тим часом передвиборчі дислокації цивільних політиків нагадують підготовку до бліц-кригу. “Міг-ньюс” пише, що “Адмінреформа насувається логічно та безапеляційно”. Заступник голови адміністрації президента України Юрій Єхануров повідомив журналістів, що головною метою адмінреформи є, цитую: ”перетворення української державної машини у слухняний та ефективний механізм реалізації політики президента”.

Інші політики вдаються до ще простішого рецепту впливу на свій шматок електорату. “Українська правда” повідомляє, що, поки інші приховують зв”язок з іноземними Пі-Ар-конторами, Інна Богословська першою визнала факт залучення російських політ-технологів до виборчої кампанії. “А що, - запитує вона, – краще буде, якщо ми пропаскудимо ці вибори, найнявши поганих українських політ-технологів?” Хочеться попросити: найміть хороших. Результати ж російських політтехнологій український громадянин вже декілька років відчуває на власній шкірі.

Російський Інтернет все більше справляє враження біржі політ-технологій. Слова “Пі-Ар”, зустрічається іноді частіше, ніж “війна” або “Путін”. “Політ.ру” публікує список та біографічні дані “провідних” політ-технологів Росії. Список чимось нагадує прайс-лист. Загалом же – закрадається враження дихотомії. “Газета.ру” – “Путін: Росія – це багатообіцяюча економіка”. І на тій же сторінці: “НТВ.ру” – “У Примор”ї почали відключати тепло та світло”.

“Нєзавісімая газета” частково прояснює причини такого роздвоєння, публікуючи статтю Юрія Носова “Соловєцкая цивілізація”. Це звичайний нарис побуту островів напередодні візиту московського православного патріарха Алексія Другого. Але назвати цивілізацією концтабір з відбитими хрестами на храмах, під стінами яких розстрілювали часом сотні людей на день, а у вісімдесятих роках проводили джазові фестивалі... Зачарованість злом. Можливо, саме вона спонукає деяких українських політиків при першій нагоді з маніакальною впертістю повертати голову у напрямку Кремля. Віктор Недоступ в “Інтернет-майдан”.

Зачарованість злом обертається часом на банальний арешт. В Москві, наприклад, було затримано засновника Інтернет-сайту “Тероризм ру”, “Політдосьє ру” та “ОПГ ру”. Це Олександр Калєдін, який більше чотирьох років перебував у федеральному розшуку. За оперативними даними двадцятилітній юнак, використовуючи візитівки представників прес-служб силових відомств, намагався отримати кредити. Шкода хлопця, але ще прикріше виглядають наслідки терористичної атаки на Нью-Йорк та Вашингтон 11-го вересня, внаслідок якої кожна п”ята компанія у світі переглянула основні витрати на високі технології. Такими є результати опитування проведеного інвестиційним банком Морган Стенлі. Детальніше на цю тему мій Івано-Франківський колега Іван Костюк.

Американська трагедія змінила рівень витрат на високі технології. Про це заявиили представники авторитетного інвестиційного банку Morgan Stanley. Вони опитали керівників інформаційних відділів двохсот п’ятдесяти п’яти компаній для того, щоб з’ясувати, як їхні підприємства прореагують на наслідки вибухів у Сполучених Штатах Америки. 19 відсотків опитаних заявили, що основні витрати будуть пов’язані з ліквідацією наслідків вибухів, поліпшенням рівня безпеки та придбанням персонального обладнання для резервного копіювання. 33 відсотки опитаних керівників інформаціних відділів компаній переконані, що поки що рано говорити про вплив цієї події на високотехнологічні витрати, зокрема функціонування Інтернету. У свою чергу 31 відсоток компаній не плнує змінювати раніше затверджений бюджет. Разом з тим оцінка майбутнього економіки Сполучених Штатів америки (а від цього, без сумніву, залежить економічне майбутнє нашої держави) в оцінці опитаних виглядає таким чином. Половина компаній, які працюють на ринку високих технологій, не уявляє, як зміниться ситуація після вересневих терористичних атак, 40 відсотків не чекають від завтрашнього дня нічого кращого. І лише 10 відсотків вважають, що все буде добре. Головним гравцем ринку персональних комп’ютерів, шо прагне використати будь-яке збільшення витрат на продукцію високотехнологічного сектора, залишається всмі відомий Microsoft. Особливо яскраво це булО помітно у другій половині цьогО року. Стратегія цієї компанії і надалі залишається незмінною. Основні ж статті витрат опитаних компаній, що працюють на ринку високих технологій, зокерма витрати на мережеве обладнання, програми інформаційної безпеки та продукти для електронної комерції, значною мірою втратили свою актуальність у вересні. Отож треба сподіаатися, що й на Україні стратегія основних витрат на високі технології переглядається і буде й надалі уточнюватися упродовж найближчого часу. Для радіо “Свобода” з Івано-Франківська Іван Костюк.

Нещодавно, в Інтернет проліз новий комп’ютерний вірус Антракс, який було створено одразу після перших випадків зараження сибірською виразкою. Поширюється хробак електронною поштою та через чати під заголовком “Антракс інфо”, себто “інформація про сибірську виразку”. Тим часом реальні спори “сибірки” виявлено в урядових будинках Вашінгтону, поштових відділеннях Держдепартаменту, головному будинку Верховного суду, а також в будинку Коена, де розміщено кілька державних агентств, в тому числі й міністерство охорони здоров”я. В усьому світі зростає паніка у зв”язку з фактами розповсюдження різних форм сибірки. Докладніше в матеріалі Надії Степули.

Одним із перших, хто вдався до біологічної зброї, був Олександр Македонський. На час, коли його військо тримало в облозі місто Трір, у таборі спалахнула чума. Македонський додумався закидати трупи вмерлих від чуми за мури непокірного міста. За якихось кілька днів у Трірі майже не залишилося живих.

Бацили сибірської виразки можуть десятиліття жити у воді і ціле століття – у грунті. Дезинфекції хлоркою не бояться, від кип”ятку гинуть тільки через годину. До 97 відсотків захворювання виразкою протікає у шкірній формі, найбільш небезпечною – легеневою – хворіє всього 3 відсотки усіх, хто заразився. Але майже ніхто з них не видужує. В умовах біологічного терору ці цифри можуть змінитися в гірший бік.

У 1972 році провідні країни світу підписали Конвенцію про заборону на розробку, виробництво і застосування біологічної зброї. До 11 вересня цього року світ ніби мав підстави бути спокійним. Проте з часу терористичних актів у США загроза біологічної зброї людству стала знову реальною.

Серед усіх запобіжних заходів, які сьогодні розгортаються не тільки у США, а й загалом у світі, важливу роль відіграють новостворені в Інтернет сайти. У США вже завоював популярність “ньюсайнтіс” – сторінка Всеамериканського органу охорони здоров”я (NeueCientis.int.com). Тут розміщуються наглядні матеріали, роз”яснення, покликані ознайомити відвідувачів з основними правилами захисту від можливого зараження. Доступний у світовій павутині сайт французького інституту Пастера (pfsteur.fr.) та об”єднаний сайт наукових і медичних компаній ( infections who.int. , virtualmedicalgroup.com) дає змогу користуватися ним майже як енциклопедією. Найчастіше його відвідують, як свідчать опитування, домогосподарки, витрачаючи до восьми годин на місяць для вивчення інформації. Психологічний ефект від читання сайтів, на яких конкретизуються дані про сибірську виразку, методи і способи захисту від інфекції, досить великий.

В Україні спеціальних Інтернет-сторінок, присвячених сибірській виразці, поки що немає. Окремі повідомлення про боротьбу з біотерором у США , випадки захворювання сибіркою тощо розміщуються на сторінках таких українських інтернет-видань, як “Юей тудей”, “Форум юей”, “Корреспондент” та деяких інших.

Паніці з приводу сибірки сприяють недолугі жартівники, які розсилають у конвертах по всьому світу, в тому числі й в Україні, білий порошок, - найчастіше це звичайна мука. В Україні існує спеціальний план заходів на випадок бактеріологічного зараження через листи. Також існує традиційно міцний захист від різних випадковостей лабораторій, де зберігаються віруси, бактерії, токсини, генетично змінені мікроорганізми і багато іншого, придатного для створення біологічної зброї.

Проте після 11 вересня світ змінився настільки, що в ефективність захисту вже мало хто вірить.А в Україні, як і на решті просторів колишнього СРСР, ще добре пам”ятають Свердловську трагедію, коли з досі не з’ясованих (або ж досі засекречених) причин на старому складі стався вибух кисневих балонів, а з ними й колби із сибіркою. Загинуло тоді, за одними даними, близько сотні людей, за іншими – понад півтори сотні. І найцікавіше, що вражені були тіль чоловіки вісімнадцяти – сорока п”яти років, так званого “призовного віку”.

Стверджувати, що подібні випадки не повторяться, не береться ніхто.

Роз’яснювати, що таке сибірка, беруться деякі українські газети. В умовах, коли інтернет українцям майже не доступний, газети , радіо намагаються донести до читачів та слухачів ті крихти інформації, які мають коли не перегородити дорогу сибірці, то принаймні перегородити дорогу паніці перед загрозою світової біологічної війни. Надія Степула, радіо свобода, Київ.

Днями австралійський суд засудив Вітека Бодена до двох років ув’язнення за проникнення в систему комп’ютерного контролю за каналізацією міста Маручидор у штаті Квінсленд. Слідство з’ясувало, що хакер здійснив атаку, щоб помститися місцевій владі. Зламавши систему Боден взяв її під контроль, внаслідок чого мільйони літрів нечистот вилились до навколишніх водойм. Атаки здійснювались з березня до квітня минулого року. Обстеживши комп’ютер зловмисника, слідство знайшло на його диску програму, яка дозволяє здійснювати повний контроль над системою управління каналізацією. Це в Австралії. В Україні тим часом Інтернет використовують з більш гуманною метою та ще більш далекоглядними планами. Свідченням тому є щойно створена віртуальна партія. Про неї розповідає Микола За калюжний.

І на завершення ще одна інформація. Американські хакери зламали один із сайтів активістів руху “Талібан”. На головній сторінці вони надрукували гасло “Геть Талібан. Ви заплатите за це, ідіоти”. Можливо ці дії стали відповіддю на успішну атаку здійснену 20-го жовтня пакистанськими ісламістами на веб-сайти Міноборони США. Словом, життя триває. Зустрінемось через тиждень. Андрій Охрімович. “Радіо Свобода”. Київ.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG