Доступність посилання

ТОП новини

Дипломатичні зусилля прем’єр-міністра Великобританії щодо згуртування міжнародної антитерористичної коаліції


Дипломатичні зусилля прем’єр-міністра Великобританії щодо згуртування міжнародної антитерористичної коаліції

Лондон, 8 листопада 2001 - Прем’єр-міністр Великобританії Тоні Блер докладає значних дипломатичних зусиль для того, аби тримати разом міжнародну антитерористичну коаліцію.

Після блискавичного візиту до США він уже у першій половині дня прийняв у Лондоні короля Йорданії, а відтак зустрівся із ключовим партнером у коаліції президентом Пакистану.

Візит Тоні Блера до США був блискавичним за швидкістю майже у прямому значенні. Британський лідер летів до США надзвуковим «Конкордом», у перший день повернення цього літака до експлуатації після катастрофи у Парижі торік. Швидкість «Конкорда» удвічі перевищує швидкість звуку і рішення Тоні Блера летіти саме цим літаком не лише продемонструвало наскільки важливою за нинішнього міжнародного становища є дипломатія на випередження часу, але й стало символічною підтримкою британської авіакомпанії «Бритиш Еруєз», яка зазнає величезних збитків внаслідок терористичних актів у США 11 вересня.

У перебігу зустрічі в Вашиґтоні пан Блер попередив президента США Джорджа Буша, що війну проти тероризму не вдасться виграти лише за допомогою бомб. Пан Блер сказав, що без рішучих кроків з боку США для забезпечення миру та стабільності на Близькому Сході Захід буде не спроможний покласти край світовому тероризму, навіть після поразки Талібану і «Аль-Каїди» в Афганістані.

Одначе, президент США показав на спільній пресовій конференції у Білому Домі, що він ще не готовий на публіці прийняти цю пораду Т. Блера. Він сказав, що союзники завдадуть поразки «Аль-Каїді», незважаючи на те, чи буде мир на Близькому Сході.

Ця суперечність між американським і британським провідниками була єдиною нотою незгоди на тлі компліментів, які вони робили один одному. Вітаючи Тоні Блера у Білому Домі, Джордж Буш зазначив, що у світі США не мають кращого друга, ніж Британія. Він сказав, що немає кращої особи, ніж Тоні Блер, він привносить багато мудрості і виваженості.

Пан Блер подякував президентові США за його лідерство і твердість від імені людей у Великобританії і світі. Він сказав, що рішучість домогтися справедливості є такою ж непохитною нині, як і 11 вересня.

Щойно повернувшись з Вашингтона пан Блер прибув до своєї резиденції на лондонській Даунінг стріт і провів засідання кабінету-міністрів. Після цього він зустрівся з королем Йорданії Абдуллою для обговорення перспектив близькосхідного врегулювання. Відтак на перговорах з президентом Пакистану Мушаррафом пан Блер намагався утримати його у лавах коаліції. Первез Мушаррафа у перебігу своєї поїздки західними столицями збільшує тиск на союзників для якнайшвидшого припинення бомбардувань Афганістану,бо, за його словами, світ начебто вбачає в них атаку на невинних цивільних.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG