Доступність посилання

ТОП новини

Наступного місяця ЄБРР відкриє фінансування добудови двох атомних реакторів в Україні


Наступного місяця ЄБРР відкриє фінансування добудови двох атомних реакторів в Україні

Прага, 8 листопада 2001 – Європейський Банк Реконструкції та Розвитку сподівається надати Україні позику на добудову двох ядерних реакторів взамін Чорнобильського вже у грудні цього року. Президент банку оголосив у середу, що Україна виконала всі чотири умови для надання кредиту, і він рекомендуватиме засіданню директорів банку наступного місяця надати Україні 215 мільйонів доларів. Кредит Євробанку має відкрити дорогу для фінансування іншим міжнародним організаціям, які пообіцяли Україні майже півтора мільярда доларів.

Грошей від міжнародного співтовариства на добудову двох ядерних реакторів Україна чекає вже шість років, з того часу, як було підписано меморандум з групою семи промисловорозвинутих країн заходу про закриття Чорнобильської станції та компенсацію Україні. Кредит на суму 215 мільйонів доларів Європейський Банк Реконструкції та Розвитку ухвалив ще минулого року, але поставив чотири умови для надання грошей: закриття чорнобильської станції, підвищення рівня безпеки атомних електростанцій, поновлення кредитування з боку Міжнародного Валютного Фонду та підтримка кредитування іншими організаціями.

В інтрев’ю Радіо Свобода речник Європейського Банку Джефф Гайдей сказав, що очікуване надання Україні кредиту від ЄБРР відкриє дорогу решті грошей, обіцяних міжнародним співтовариством Україні як компенсацію за закриття Чорнобильської станції. «Ми сподіваємося, що коли ми будемо підписувати угоду у Києві наступного місяця, у цей же час будуть підписані угоди на фінансування з іншими міжнародними організаціями». Загальна сума, яку має отримати Україна на добудову двох ректорів становить близько півтора мільярда доларів.

Речник Європейського Банку Джефф Гайдей зауважив, що під час підписання угоди про кредит Україна візьме на себе ще близько 30 зобов’язань, які вона повинна буде виконати до того, як надійдуть гроші. «Серед умов, на яких надаватимуться гроші, будуть такі, як ухвалення плану приватизації українських енергорозподільчих компаній та встановлення фонду для майбутнього виведення з експлуатації інших атомних електростанцій. Також Україна буде повинна провести реформу елекроенергетичного сектора, підняти тарифи і збільшити частку грошової оплати за електроенергію.»

Навколо підняття тарифів в Україні триває кількамісячний конфлікт між урядом та закордонними інвесторами, котрі купили на початку року шість українських енергорозподільчих компаній, обленерґо. Інвестори вимагають від уряду виконання передприватизаційних зобов’язань та підняття тарфиів із нинішніх 5% до 24%. Проте уряд зволікає із цим. Один з інвестрів, американська компанія АЕС, вже заявила, що вона мінімізує свої інвестиції у придбані компанії і змінить загальну стратегію щодо України.

В інтрев’ю британському щоденнику Файненшиал Таймс, голова відділу розвитку компанії АЕС у країнах колишнього Радянського Союзу Джон Гаффакер сказав, що якщо судити за справами українського уряду, а не за його словами, то уряд не зацікавлений у приході іноземних інвесторів до українського енергетичного сектора.

За словами першого віце-президента Європейського Банку Ректонструкції та Розвитку Норін Дойл, Україна зробила великий поступ у реформуванні свого енергетичного сектора. Особливо вона наголосила, що протягом останнього року збільшилася частка грошової оплати за електоренергію. Але при цьому Європейський Банк «розчарований» тим, що Україна досі не збільшила тарифи на електоренергію, і що фонди на добудову двох реакторів у Рівному та Хмельницькому Україна не надаватиме до парламентських виборів навесні наступного року.

До грошей, що їх надасть ЄБРР Україна має додати 209 мільйонів дорларів власних коштів, а решта – 585 мільйонів має надійти від європейського агентства з розвитку атомної енергетики Євроатом, 348 мільйонів від США та Європейського Союзу і 124 мільйони надасть Росія для купівлі у неї атомного палива для українських електростанцій.
XS
SM
MD
LG