Доступність посилання

ТОП новини

Уряд Республiки Сербської, що у складi Боснiї й Герцеговини, надiслав Мiжнародному трибуналовi у Гаазi обвинувачувальний акт проти Алiї Iзетбеґовича, який в час боснiйської вiйни був головою держави


Уряд Республiки Сербської, що у складi Боснiї й Герцеговини, надiслав Мiжнародному трибуналовi у Гаазi обвинувачувальний акт проти Алiї Iзетбеґовича, який в час боснiйської вiйни був головою держави

Сараєво, 9 листопада 2001 – У Республiцi Сербськiй переховуються кiлька десяткiв осiб, яких розшукує Гаазький трибунал. Щоби поглузувати з нього, сербськi лiдери здогадалися актуалiзувати звинувачення, якi надiслали до прокуратури п’ять рокiв тому. Першого президента незалежної Боснiї й Герцеговини вони звинувачують зi злочинiв над сербським населенням. До Трибуналу наразi подали iмена восьмисот загиблих й трьохсот свiдкiв, а також вiдео та аудiо казети, якi мали б засвiдчувати, що Iзетбеґович був особисто причетний до злочинiв.

На думку оглядачiв, йдеться про типовий балкансьий фарс. Минулої недiлi у Банялуцi, столицi боснiйсьих сербiв, перебував Вольфґанґ Петрич, спецiальний представник генерального секретаря ООН в Боснiї й Герцеговинi. Вiн сербським лiдерам нагадав, що вони повиннi активнiше спiвпрацювати з Гаазьким трибуналом. У разi якщо уникатимуть спiвробiтництва проти них буде знову запроваджено економiчнi санкцiї, попередив Петрич.

У вiдповiдь на це, сербськi лiдери знову звинуватили Iзетбеґовича саме в день, коли у Сараєвi перебувала делегацiя парламенту Югославiї. Вони таким чином прагнули не лише вiдвернути увагу своїх землякiв вiд боснiйсько-югославських розмов, а й дати свiй внесок у боротьбу за владу у Бєлградi. Нагадаємо, що президент Югославiї Воїслав Коштунiца виступає за поглиблення зв’язкiв з боснiйськими сербами, а його суперник Зоран Джiнджич за ширше спiвробiтництво Бєлграда з Сараєвом як столицею єдиної Боснiї й Герцеговини. Джiнджич наразi перебуває з вiзитом в Сполучених Штатах. Надання широкого розголосу твердженням про злочини Iзетбеґовича мало б кинути тiнь i на цей вiзит.

Все-ж, голова югославського парламенту Драголюб Мiчунович у Сараєвi сказав: “Обманюють народи усi, хто заявляє, що не можна жити разом”. В одному мiстечку неподалiк Бєлграда цього ж дня заарештовано двох й вiдразу видано до Гааги двох боснiйських сербiв, яких розшукував Трибунал. Два днi перед цим Конституцiйний суд Югославiї скасував декрет уряду про спiвробiтництво з Трибуналом. Перевагу в судi мають прихильники президента Коштунiци.

Боснiйськими сербами понинi керують нацiоналiсти, чимало з них прихильники горезвiсного Радована Караджича. Вони бояться й демократiї у Сербiї й полiпшення стосункiв Бєлграда з сусiдами й мiжнародним спiвтовариством. Отож, вiд них можна очiкувати ще чимало фарсiв у стилi Мiлошевича.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG