Доступність посилання

ТОП новини

Підготовка до американсько-російської зустрічі на найвищому рівні


Підготовка до американсько-російської зустрічі на найвищому рівні

Прага, 9 листапада 2001 ― Як далеко може зайти американсько-російське партнерство? Ця тема найбільше хвилює західних оглядачів напередодні саміту лідерів США і Росії, що розпочинається наступного понеділка у Сполучених Штатах. “Буш чекає на Путіна з відкритими обіймами” – під таким заголовком іспанський щоденник “Ла Ванґуардія” вміщує коментар, де мовиться що на сьогодні Путін – найцінніший після британського прем’єра союзник Буша у війні з тероризмом. Ніколи раніше з часів другої світової війни Вашингтон не потребував Москви, як тепер; і не лише аби виграти війну, а й для створення проти-ракетної оборони, скорочення ядерних арсеналів, розширення НАТО і одержання доступу до альтернативних нафтових джерел. Іспанський щоденник наголошує, що Путін перший скористався терактами 11 вересня, як шансом поліпшити дво-сторонні взаємини. Він пом’якшив свою позицію щодо балтійських республік й НАТО, дозволив Пентагону розмістити свої війська в колишніх радянських республіках і погодився із створенням американської проти-ракетної парасольки за умов, якщо США не вийдуть з Договору ПРО і різко скоротять свої ядерні арсенали. Так коментує передумови російського-американського саміту іспанська газета “Ла Ванґуардія”.

Американський тиджневик “Тайм меґезін” вміщує інтерв’ю з російським експертом з питань тероризму Сергієм Гончаровим, який раніше входив до складу анти-терористичного підрозділу КДБ “Альфа”, створеного ще Андроповим. Російський аналітик розмірковує над межами американсько-російської співпраці. Він говорить, що найперспективнішою для нього виглядає співпраця в економічній боротьбі з тероризмом, адже найбільша частка неконтрольованого офшорного бізнесу у світі належить Росії і невідомо, як використовуються ці кошти. Ветеран КДБ вважає, що обидві сторони несуть відповідальність за трагедію 11 вересня, адже Америка і Радянський Союз займалися вишколенням тих терористів, тільки за часів Холодної війни їх називали борцями за свободу. Але, зараз Москва повинна визначити межу, яку вона не зможе переступити у союзництві із США. “У нас добрі взаємини з Іраном, у нас величезні очікування щодо Іраку. Ми не можемо дозволити собі одним ударом розрубати усі ці зв’язки. Я не виключаю суттєвих розбіжностей із США з цих питань” – такі думки висловлює в інтерв’ю американському тижневику “Тайм меґезін” російський експерт з проблем тероризму.

Британський діловий щоденник “Файненшл Таймс” вміщує коментар вчених-атомників щодо небезпеки ядерного терору. Російсько-американська Рада з ядерної безпеки, до якої входять вчені обидвох країн, наполягає на додаткових заходах гарантування безпеки російської ядерної, хімічної й біологічної зброї. Росія, пише газета, вважається потенційним джерелом “витоку” ядерних технологій до терористів у зв’язку із масштабними воєнними програмами Радянського Союзу, а також фінансовими спокусами зубожілих російських вчених. “Файненшл Таймс” нагадує слова Джорджа Буша про те, що Усама Бін Ладен та його терористична мережа вже робили спробу придбати ядерну зброю.

Також сьогодні іспанський щоденник “Ла Ванґуардія”, який ми вже згадували, цитує колишнього агента КДБ, котрий стверджує, що в руках Бін Ладена можуть бути так звані “ядерні валізки”. Деякі з 3-х тисяч таких валізок, які КДБ тримав біля баз НАТО у Німеччині, і які пізніше зникли, могли потрапити до саудівського мульти-мільйонера – терориста. Цю інформацію підтверджує інший колишній російський розвідник Станіслав Лунєв, який працював у Східній Німеччині. Іспанська газета пише, що кожна бомба важить 30 кг. і вона здатна знищити все в радіусі одного кілометра.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG