Доступність посилання

ТОП новини

Підсумки Курултаю кримськотатарського народу


Підсумки Курултаю кримськотатарського народу

Симферополь, 12 листопада 2001 - Три дні у Симферополі працював 4-й Курултай – загальнонаціональний з’їзд кримськотатарського народу. Його делегати знову обрали головою Меджлісу Мустафу Джемілєва, а також ухвалили рішення підтримати на майбутніх парламентських вибораї блок Віктора Ющенка “Наша Україна”.

Колишній радянський дисидент, а нині народний депутат України Мустафа Джемілєв на виборах голови Меджлісу упевнено переміг представника радикальних організацій Енвера Куртієва. За нього проголосували 180 делегатів з’їзду, а за його суперника – лише 39. Ще однією перемогою поміркованих сил кримських татар стало ухвалення Курултаєм заяви із засудженням тероризму у всіх його проявах: “Безпосередні натхненники, організатори і виконавці терактів повинні зазнати неминучої кари - незалежно від їхньої ідеологічної, етнічної, релігійної чи класової мотивацій", - говориться в ухваленій заяві.

Найрезонанснішим на Курултаї стало рішення підтримати на майбутніх виборах блок Віктора Ющенка “Наша Україна”. З’їзд кримськотатарського народу рекомендував включити до виборчого списку блоку “Наша Україна” двох своїх лідерів – Мустафу Джемілєва і Рефата Чубарова. Водночас, делегати з метою розв’язання питань, пов’язаних з виборами до Верховної Ради Криму, - ухвалили провести спеціальну сесію 4-го Курултаю. Як заявив Мустафа Джемілєв, кримські татари за жодних обставин не бойкотуватимуть вибори до парламенту автономії, навіть, якщо кримський закон про вибори буде дискримінаційним щодо репатріантів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG