Доступність посилання

ТОП новини

NATO – для Карпатського єврорегіону


NATO – для Карпатського єврорегіону

Київ, 12 листопада 2001 - У Києві експерти НАТО і Міністерства України з питань надзвичайних ситуацій домовились про спільні дії для запобігання повеней та екологічних катастроф у Карпатському євро регіоні, який охоплює Івано-Франківщину, Львівщину та Закарпаття.

Директор департаменту з планування при надзвичайних ситуаціях цивільного характеру НАТО Стівен ОРОШ в інтерв’ю для РС повідомив: “Ми співпрацюємо з Україною у галузі безпеки питної води, індустріального довкілля та харчової промисловості, оскільки від цього значною мірою залежить безпека вашої держави. Особливо важливою є співпраця у галузі запобігання екологічним лихам – наслідкам промислового забруднення місцевості або діяльності людей. Серед спільних проектів у цій галузі найважливіший – це запобігання повеням у Карпатському євро регіоні, оскільки від наслідків повені у Карпатах тільки цього року постраждали тисячі населених пунктів Галичини, Закарпаття, східних областей Угорщини” – заявив пан ОРОШ.

Прес-служба МінНС України люб’язно поінформувала про хід виконання Карпатського анти повеневого проекту. Так, уже проведено гідро-метеорологічні дослідження і нині створюється база даних техногенних і природних ризиків Карпатського масиву. Угорські та українські фахівці проводять експертизу місцевостей, які найбільше постраждали від вирубки лісів та іншої негативної діяльності людей. Експерти Північно-Атлантичного альянсу незабаром розпочнуть обробку даних, аби змоделювати можливий розвиток подій у майбутньому. Один з керівників проекту – полковник Юрій Колєсніченко – каже, що “реалізація Карпатського проекту допоможе зменшити ризик катастроф цивільного – техногенного і природного – характеру і надасть змогу створити систему швидкого реагування у разі виникнення катастрофічних ситуацій у Карпатах”. Щоправда, проект залишає відкритим одне дуже важливе запитання: чи можливо зупинити або принаймні зменшити процес вирубки карпатських лісів, який дає хороший прибуток “ново-українським бракон’єрам” і хто нестиме відповідальність за поступове знищення карпатської екологічної системи?

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG