Доступність посилання

ТОП новини

Протиталібська опозиція святкує перші успіхи. Що далі?


Протиталібська опозиція святкує перші успіхи. Що далі?

Прага, 12 листопада 2001 – Війська протиталібської коаліції в Афганістані, скориставшись із американських повітряних ударів по позиціях талібів, таки пішли в давно очікуваний наступ і святкують останніми днями важливі успіхи. Вони впритул наблизилися до столиці країни – але й на Заході, й на Сході їх попереджають: Кабул мав би залишитися «відкритим» містом, вільним від міжфракційної боротьби.

Війна проти Осами бин Лядина та його мережі Аль-Каеда, здається, різко обернулася на користь протитерористичної коаліції: афганські супротивники режиму Талебан, що називають себе Об’єднаний фронт, але більше знані як Північний альянс, заявили, що захопили значні території й підірвали воєнні здатності талібів.

Найбільший їхній успіх, про який відомо достеменно, - захоплення значної частини стратегічно важливого міста Мазар-е-Шаріф. Війська Об’єднаного фронту ще воюють за останні осередки спротиву талібів - а в решті міста з крамниць лунає заборонена раніше талібами музика, жінки починають знімати неминучі за талібів покривала з голови до п’ят, а чоловіки стають у черги до цирулень, щоби зголити обов’язкові дотепер бороди.

Протиталібська опозиція не шкодує слів: «Значення цієї великої, приголомшливої поразки Талебану, – заявив міністр закордонних справ опозиційного уряду Абдулла Абдулла, – не тільки в тому, що вони втратили значні території, - вони ще й втратили головні бойові сили».

Таліби теж визнають, що їхні війська «відводяться зі стратегічних міркувань» - вочевидь до Кабула, який опозиція має за мету свого дальшого наступу.

Але інакше вважає протитерористична коаліція під проводом США.

Мешканці Кабула, що чимало натерпілися від талібів, зі ще більшим жахом згадують про вступ до столиці сил нинішньої афганської опозиції на початку 1990-х років, коли місто стало справжньою жертвою кривавої боротьби між різними угрупованнями нібито єдиного тодішнього уряду моджахедів - і їхні побоювання поділяють і в Вашинґтоні, і в Ісламабаді.

«Ми заохочуємо наших друзів, – звернувся до Об’єднаного фронту президент США Джордж Буш, – прямувати на південь, … але не до самого Кабула». На думку США, будь-яка структура майбутньої влади в Афганістані має складатися з представників усіх афганських народів і племен — а отже, й найчисельнішого з них, пуштунів, які наразі становлять основу руху Талебан, - а не з самих лише меншин, як нині Об’єднаний фронт.

Ці Бушеві слова були не лише попередженням афганській опозиції, а й сигналом Ісламабадові, що США не забудуть і про його інтереси в перебігу непростого процесу відбудови Афганістану, коли там буде скинено владу талібів - адже Пакистан, визначальний союзник США в протитерористичній коаліції, саме з колишнім афганським урядом моджахедів, а тепер із Північним альянсом має вельми напружені взаємини, а до того не може знехтувати й прагненнями пуштунів, які і в Пакистані становлять чималу частку мешканців.

До цих закликів до опозиції виявити стриманість і відмовитися від наступу на Кабул приєдналися й Велика Британія та Німеччина. Вирішить усе сам Об’єднаний фронт - і світ сподівається на розважливість його командирів. За останніми повідомленнями, наступ у бік Кабула вже почався…

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG