Доступність посилання

ТОП новини

Асамблеї ООН: Україна підтримує широку анти-терористичну коаліцію, але її ядерна безпека дуже турбує МАГАТЄ


Асамблеї ООН: Україна підтримує широку анти-терористичну коаліцію, але її ядерна безпека дуже турбує МАГАТЄ

Прага, 12 листопада 2001 ― Дипломатія повинна бути додатковим механізмом у боротьбі з тероризмом – вважає Україна. У виступі перед Генеральною Асамблеєю ООН минулими вихідними міністр закордонних справ Анатолій Зленко сказав, що Організація Об’єднаних Націй повинна віднайти можливість дипломатичного й політичного вирішення проблеми боротьби з тероризмом. Та поки українські дипломати у Нью-Йорку запевняли, що знищення Україною останньої ракетної шахти сприятиме стабільності у світі, експерти МАГАТЕ у Відні висловили серйозну стурбованість станом ядерної безпеки України взагалі.

Міністр закордонних справ України Анатолій Зленко у виступі перед Генеральною Асамблеєю в Нью-Йорку заявив, що його країна вважає війну в Афганістані необхідним заходом у боротьбі з тероризмом, але він наголосив, що Організація Об’єднаних Націй повинна ініціювати пошук дипломатичних і політичних рішень кризи в Афганістані. За словами Анатолія Зленка, афганський народ, що переживає постійну гуманітарну кризу, став заручником терористів.

Виступаючи англійською мовою, український міністр запропонував створити окрему міжнародну інституцію для координації кампанії проти тероризму. “Це не повинно бути черговою бюрократичною інстанцією, а радше ефективним механізмом консолідації міжнародних зусиль. В пам’ять про тисячі жертв терористичних атак і для подальшого об’єднання наших зусиль, я хочу запропонувати від імені уряду України оголосити 11 вересня міжнародним днем бортьби з тероризмом”.

Висловлюючись з питань безпеки Анатолій Зленко закликав країни приєднатися до Договору Про цілковиту заборону ядерних випробувань і нагадав Генеральній Асамблеї, що Україна ратифікувала цей міжнародний документ минулого року. Він також зауважив, що наступного місяця Україна завершить останній етап знищення стратегічної зброї, що передбачено договором про скорочення стратегічних наступальних озброєнь START. Знищення Україною 2 тижні тому останньої пускової шахти для балістичних ракет Зленко назвав важливою сторінкою історії ядерного роззброєння.

Питання світової безпеки, на думку української дипломатії, повинно бути для ООН головним. Далі Зленко: “З нашої точки зору, свою діяльності ООН сьогодні повинна будувати, згідно з викликами часу, а саме новим загрозам безпеки – як на глобальному так і на регіональному рівнях.”

У той час як українські дипломати говорять про нагальну потребу для ООН займатися питаннями безпеки, міжнародні оглядачі звертають увагу на ядерну безпеку в самій Україні. Щойно у Відні закінчилася наукова конференція в рамках Міжнародної Агенції з атомної енергетики. Експерти і науковці в галузі ядерної енергетики обговорювали можливість ядерного тероризму і придбання терористами ядерних матеріалів для виготовлення зброї. В інтерв’ю Радіо Свобода речник МАГАТЕ Девід Кид говорив про високу ймовірність того, що міжнародний терорист Усама Бін Ладен спробує прибдати ядерні матеріали в пост- радянських республіках. І головна проблема, що на території колишнього Радянського Союзу відсутній належний контроль, приміром над ураном й плутонієм, який терористи можуть використати для виготовлення бомби.

У зв’язку з цим 17 ядерних реакторів, розташованих на території України, викликають у МАГАТЕ велику стурбованість; головна причина - корупція в уряді та злочинність – про це йдеться у матеріалах віденської конференції, які оприлюднили у понеділок газети “Інтернешнл Геральд Тріб’юн” та “Нью-Йорк Таймс”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG