Доступність посилання

ТОП новини

Через 30 років європейців посилатимуть на Марс


Через 30 років європейців посилатимуть на Марс

Прага, 12 листопада 2001 – Людський мозок прагне неосяжних висот: життя на Землі цікаве, а все ж Галактика – привабливіша. З початком космічної ери вчені почали говорити про можливість польотів на Марс, але не все виявилося так легко. І хоча сучасний технічний потенціал дозволяє здійснювати міжпланетні польоти, проекти ці надто коштовні, аби їх подужала одна країна. Саме про такий спільний європейський проект йтиметься в вівторок в Единбурзі – столиці Шотландії.

Європа відправлятиме місії на Марс через 30 років. Подробиці цих амбіційних планів оприлюднять у вівторок міністри науки європейських країн. Згідно з планами європейських вчених, спершу на Марс відправлять безпілотний розвідувальний корабель, з ним кілька приземлювальних апаратів на повітряних подушках, які спустяться на поверхню із роботами, що повинні будуть зібрати і доставити на Землю взірці марсіянського ґрунту. Після цього на орбіту Марсу запустять сателіти і транспортні кораблі, що забезпечуватимуть життєдіяльність астронавтів й зв’язок із Землею.

Перший і єдиний астронавт України також мріє про космічну подорож на Марс. Ми запитали його, чи не здаються йому такі проекти надто амбіційними. Говорить космічний герой України Леонід Каденюк: “Я не сказав би, що це амбіційні плани, вони цілком реальні. Можливості сучасної техніки дозволяють виконувати такі польоти. Хоча існує низка невирішених проблем: приміром такі питання, як старт з поверхні Марсу.

Зараз жодна держава світу в одиночку такий проект не потягне. Дуже важливий використовувати досвід колишнього Радянського Союзу, яким зараз володіють російські й українські вчені. Адже, міжпланетна станція. Яку зараз розбудовують дуже подібна до орбітальної станції, яку мав Радянський Союз.”

На запитання, наскільки важливо людству дістатися Марсу, Леонід Каденюк відповів: “Це надзвичайно важливо не лише тільки заради того, аби подивитися, а й з наукової точки зору, зрозуміти, як розвивалася ця планета. Існує дуже багато питань, на які людина, полетівши на Марс, знайде відповідь. Я особисто дуже хотів би взяти участь у такій місії”.

Як говорить український астронавт, одна країна не здатна фінансово підтримати такий проект. Адже лише на перші 4 роки бюджет Європейської космічної агенції на марсіянський проект становитиме 6 мільярдів доларів.

Чи брала участь Україна в подібних проектах у минулому. Говорить речник Національної Космічної Агенції Едуард Кузнєцов: “Була така програма Марс-96. Україна брала активну участь у ній, але супутник, котрий створювали кілька країн, не вийшов на орбіту. Ми займаємося і Сонцем, і Місяцем, але, на жаль, я від Вас перший раз чую про нараду в Единбурзі”.

Європейський космічний проект із назвою “Аврора” – найамбіційніша спроба потрапити на Марс, пише британський тижневик “Sunday Telegraph”, цитуючи голову проекту Лорда Сейнсбері. Він повідомив, що перший запуск розвідувального корабля заплановано на 2003 рік. Якщо початковий етап буде успішним, перша людина з Землі полетить на Марс вже дуже скоро. Щоправда, вчені попереджають, що політ туди триватиме мінімум півроку, причому на повернення назад доведеться чекати ще з півтора року, тому що орбіти двох планет взаємодосяжні лише один раз на 2 роки.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG