Доступність посилання

ТОП новини

ООН і сформування перехідного уряду Афганістану


ООН і сформування перехідного уряду Афганістану

Прага, 13 листопада 2001 – Після захоплення військами Північного альянсу столиці Афганістану Кабула і просування далі на південь країни керівництво ООН, провідні західні і сусідні з Афганістаном країни розмірковують справу сформування в Афганістані тимчасового уряду, до якого мали б увійти представники усіх релігійних, етнічних і кланових груп.

Оглядачі підкреслюють, що сформування нового афганського керівництва, яке забезпечило б мир і порядок у цій країні, далеко не легше, ніж усунення від влади режиму талібан. Західні уряди побоюються, що Північний альянс не матиме підтримки з боку більшості пуштунського населення Афганістану. До альянсу входять таджики, узбеки і племена газара з півночі Афганістану, які (всі разом) представляють не більше 10-15 відсотків населення, відомі своїми жорстокостями під час громадянської війни. До речі, президент США Буш закликав командирів Північного альянсу не захоплювати Кабула, побоюючись етнічних чисток і нової різні серед мирного населення. Щоправда, Північний альянс зігнорував цей заклик. Тим часом пуштунські лідери, навіть ті, що виступають проти талібану, заявляють, що вони воліють підтримати режим талібан, ніж дозволити Північному альянсові управляти країною. Кореспондент газети «Вашінгтон пост» наводить слова колишнього пуштунського мера міста Кандагар, активного противника талібану про те, що місцеве населення ще більше ненавидітиме Північний альянс, ніж талібан. Президент Пакистану Мушараф, який відіграє особливо позитивну роль у нинішній антитерористичній коаліції, наполягає, щоб до перехідного афганського керівництва увійшли помірковані представники талібану, проти чого виступає Вашінгтон та інші західні члени коаліції.

Суперечки викликає також участь в перехідному уряді колишнього короля Афганістану Заїр Шаха, який перебуває на вигнанні вже 28 років і готовий повернутися для участі в новому керівництві. Отже, як видно з усього, сформування перехідного афганського уряду буде справою справді тяжкою. У понеділок в Нью-Йорку у цій справі зустрілися представники урядів шести сусідніх з Афганістаном країн, Сполучених Штатів і Росії, які саме тепер беруть участь у нинішній сесії Генеральної асамблеї ООН. Після півторигодинних переговорів учасники зустірі підготували спільну декларацію, в якій підтвердили готовність їхніх урядів докласти зусиль до сформування уряду національної єдності в Афганістані і розробити програму широкої гуманітарної й економічної допомоги цій країні після цілковитого усунення від влади нинішнього режиму талібан, який підтримував міжнародний тероризм і зокрема керовану Бін Ляденом організацію Аль Кайда. Для полегшення перехідного періоду і відвернення дальших можливих міжетнічних сутичок Сполучені Штати пропонують також розмістити в Афганістані миротворчі сили із мусульманських і немусульманських країн. Серед іншого тут мали би бути розміщені миротворці із таких ісламських країн, як Туреччина, Індонезія, Банґладеш та Йорданія.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG